STA

 |  Svet

Anketa / Trump bi trenutno premagal Bidna 

Anketa ameriškega časnika Washington Post in televizije ABC ugotavlja, da ima predsednik ZDA Joe Biden med Američani le 36-odstotno podporo

Anketa ameriškega časnika Washington Post in televizije ABC ugotavlja, da ima demokratski predsednik ZDA Joe Biden med Američani le 36-odstotno podporo, kar je šest odstotkov manj kot v podobni anketi februarja. Še slabše zanj je to, da bi ga v predsedniški tekmi trenutno premagal celo nekdanji predsednik Donald Trump.

Sodeč po rezultatih ankete bi okrog 44 odstotkov volivcev v ZDA za predsednika podprlo Trumpa, le okrog 38 odstotkov pa Bidna. Trenutni predsednik se je slabo odrezal tudi v hipotetičnem dvoboju z guvernerjem Floride Ronom DeSantisom, ki predsedniške kandidature za leto 2024 še ni razglasil. DeSantisa bi podprlo 42 odstotkov volivcev, Bidna pa 37 odstotkov.

Glede na ankete med republikanci je dvoboj Biden-DeSantis povsem hipotetičen, saj Trump pri volivcih te stranke močno vodi pred vsemi možnimi kandidati. Trumpa podpira 51 odstotkov republikancev, DeSantisa pa 25 odstotkov. Ostali potencialni kandidati, kot je Nikki Haley, so daleč zadaj.

54 odstotkov vprašanih meni, da je Trump krmaril gospodarstvo ZDA bolje od Bidna, 36 odstotkov pa jih meni, da je Biden v tem pogledu v prednosti.

Sodeč po rezultatih ankete bi okrog 44 odstotkov volivcev v ZDA za predsednika podprlo Trumpa, le okrog 38 odstotkov pa Bidna. 

Bidnovega dela na predsedniškem položaju trenutno ne podpira 56 odstotkov anketirancev. V starostni skupini pod 30 let ga podpira le 26 odstotkov, med pripadniki rasnih manjšin pa 46 odstotkov vprašanih. Podporo je deloma obdržal pri strankarsko neopredeljenih volivcih, ki so leta 2020 volili zanj. Med njimi mu podporo izraža 57 odstotkov.

Največji problem za volivce sicer predstavlja Bidnova starost. Ob nastopu morebitnega drugega mandata bi imel že 82 let, ob izteku pa 86 let. Zaradi tega 63 odstotkov vprašanih meni, da ni sposoben učinkovitega vodenja države. Okrog 62 odstotkov jih meni, da ni dovolj fizično pripravljen.

Trump bi bil v primeru zmage na volitvah ob nastopu položaja star 78 let, kljub temu pa zanj 54 odstotkov vprašanih meni, da ima zadostne mentalne zmogljivosti za položaj, 64 odstotkov pa jih meni, da ima tudi fizične.

Biden se je malce bolje odrezal pri vprašanju, ali je vreden zaupanja. Da je, meni 41 odstotkov vprašanih, Trumpu pa jih zaupa le 33 odstotkov.

Skupna anketa časnika Washington Post in televizije ABC News je bila izvedena med 28. aprilom in 3. majem na naključnem nacionalnem vzorcu 1006 odraslih Američanov.

P_LDZLlZt4o

n6n8UMFs3SQ

-abdG5jaJ8g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.