STA

 |  Svet

Von der Leyen / »Pravica zahteva odgovornost za ruske vojne zločine«

Predsednica Evropske komisije je včeraj v Kijevu podprla ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine v Ukrajini

Ursula von der Leyen je napovedala, da bo EU za namen zbiranja in hranjenja dokazov o ruskih zločinih ustanovila tudi mednarodni center za pregon na podlagi kaznivega dejanja ruske agresije na Ukrajino.

Ursula von der Leyen je napovedala, da bo EU za namen zbiranja in hranjenja dokazov o ruskih zločinih ustanovila tudi mednarodni center za pregon na podlagi kaznivega dejanja ruske agresije na Ukrajino.
© EP / Flickr

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj v Kijevu podprla ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine v Ukrajini. Ob tem je napovedala, da bo EU za namen zbiranja in hranjenja dokazov o ruskih zločinih ustanovila mednarodni center za pregon na podlagi kaznivega dejanja agresije na Ukrajino.

"Brez pravice ni miru," je na vrhu o zagotavljanju odgovornosti v Kijevu izpostavila von der Leyen. Pri tem je omenila pravico za "neoborožene moške in ženske, ki so bili usmrčeni na ulicah Buče", pravico za "matere, katerih otroci so bili ugrabljeni in deportirani v Rusijo" in pravico za "vse Ukrajince, katerih družine so bile ločene, katerih domovi so bili zravnani z zemljo in katerih življenja je uničila ruska agresija".

Po njenih besedah pravica zahteva odgovornost za ruske vojne zločine. "Zato si vsak dan prizadevamo za zbiranje dokazov in evidentiranje vsakega zločina," je dejala in dodala, da bo podprla ustanovitev posebnega sodišča za zločin agresije. Ob tem je napovedala, da bo EU za namen zbiranja in hranjenja dokazov o ruskih zločinih ustanovila tudi mednarodni center za pregon na podlagi kaznivega dejanja ruske agresije na Ukrajino.

"Vesel sem, da smo se povsem jasno dogovorili, da mora biti odgovornost agresorja za zločin neizogibna."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

"Naredili bomo vse, kar je mogoče, da bodo vodja ruske agresije in njegovi sostorilci brez izjeme kaznovani za vse, kar so storili," pa je na Twitterju zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Vesel sem, da smo se povsem jasno dogovorili, da mora biti odgovornost agresorja za zločin neizogibna," je dejal in dodal, da o modelu posebnega sodišča, vrstnem redu korakov, ki bodo pripeljali do začetka njegovega delovanja, in drugih vidikih lahko še razpravljajo.

Von der Leyen se je v Kijevu nazadnje mudila v začetku februarja letos, ko je skupaj s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom Ukrajincem zagotovila podporo na njihovi poti v unijo in v boju proti ruski agresiji.

V Kijevu je včeraj med drugim poudarila, da je Ukrajina del evropske družine, in Zelenskemu predstavila predlog novega svežnja sankcij proti Rusiji. Ob odhodu pa je za Evropsko novinarsko središče ENR, del katerega je tudi STA, povedala še, da Ukrajino zapušča "izredno navdušena nad odločnostjo Ukrajincev kljub velikim izzivom, s katerimi se soočajo".

Ukrajinski predsednik, ki je v ponedeljek 9. maj razglasil za dan Evrope tudi v Ukrajini, pa je gostji dejal, da so protekcionistični ukrepi vzhodnih članic EU v zvezi z ukrajinskim žitom nesprejemljivi. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo EU pri iskanju rešitev tega problema posvetovala s Kijevom. Von der Leyen je v luči tega napovedala oblikovanje skupne platforme za usklajevanje glede tega vprašanja.

wFgoIbxhYC0

0cUr1m61ar0

wh_VY7erPh8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.