STA

 |  Svet

Biden / »Na pravi poti smo«

Ameriški predsednik je pohvalil Blinknovo delo in dodal, da je dobro izpeljal obisk na Kitajskem, katerega cilj je bil izboljšati odnose med državama

Ameriški predsednik Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden
© Gage Skidmore / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek izrazil zadovoljstvo glede poteka obiska ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Pekingu, kjer se je med drugim sestal tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Biden je pohvalil Blinknovo delo in dodal, da je dobro izpeljal obisk, katerega cilj je bil izboljšati odnose med državama. "Na pravi poti smo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal med obiskom v Kaliforniji.

Antony Blinken je že v nedeljo prispel na dvodnevni obisk prispel v Peking, kjer se je nato sestal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, zunanjim ministrom Qin Gangom in najvišjim kitajskim diplomatom Wangom Yijem.

S kitajskim političnim vrhom se je strinjal glede potrebe po stabilizaciji odnosov med državama, a je bil hkrati jasen glede nesoglasij med njima. "Na vsakem srečanju sem poudaril, da je neposredno sodelovanje in trajna komunikacija na višjih ravneh najboljši način za odgovorno obvladovanje razlik in zagotavljanje, da tekmovalnost ne preide v konflikt," je poudaril.

Po pogovorih je izjavil, da ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana, a hkrati izrazil zaskrbljenost zaradi provokativnih dejanj Kitajske v Tajvanski ožini. Prav tako je zagotovil, da si ZDA ne prizadevajo za gospodarsko omejevanje Kitajske.

"Upam, da bo Blinken s tem obiskom pozitivno prispeval k stabilizaciji odnosov med Kitajsko in ZDA."

Xi Jinping,
kitajski predsednik

Peking je po njegovih besedah obljubil, da Rusiji ne bo pošiljal orožja za bojevanje v Ukrajini. S Xijem pa je spregovoril tudi o dogajanju v Severni Koreji in ga opozoril na kršitve človekovih pravic v regijah Xinjiang, Tibet ter v Hongkongu.

Tudi Xi Jinping je po srečanju govoril o napredku v odnosih med državama in pojasnil, da sta obe strani "dosegli dogovor glede nekaterih vprašanj". "Upam, da bo Blinken s tem obiskom pozitivno prispeval k stabilizaciji odnosov med Kitajsko in ZDA," je še dodal.

E67G4xRSfds

CfJ0AMgmjZc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.