LV, STA

 |  Svet

Von der Leyen / »Ukrajina napreduje na poti v EU«

Ukrajina napreduje pri sprejemanju reform na področju pravosodja, boja proti korupciji in medijev

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen
© CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP

Ukrajina napreduje pri sprejemanju reform na področju pravosodja, boja proti korupciji in medijev, je na donatorski konferenci v Londonu povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Cilj je na vidiku, je dejala o ukrajinski poti v EU. Na konferenci je predstavila nov instrument EU za podporo Ukrajini v višini 50 milijard evrov.

"EU ima glede prihodnosti Ukrajine posebno odgovornost. Ko si Ukrajinci zamišljajo svojo prihodnost, vidijo zastave EU nad njihovimi mesti," je danes povedala von der Leyen. Izrazila je prepričanje, da bo Ukrajina postala del unije.

Kljub ruski agresiji je Ukrajina, ki je status kandidatke za članstvo prejela pred enim letom, izjemno pospešila sprejemanje reform, potrebnih za približevanje uniji, je še dejala predsednica komisije. Bruselj zato danes predstavlja ustno poročilo o napredku, ki ga je Ukrajina naredila na področjih pravosodja, boja proti korupciji, medijev in pravic manjšin.

"To poročilo kaže, da je cilj na vidiku. Sodelovali bomo z Ukrajino, da bi ga dosegla," je poudarila von der Leyen.

Povedala je še, da mora EU za vsak korak, ki ga Ukrajina naredi proti njej, narediti en korak proti Ukrajini. Zato je komisija v torek v okviru revizije večletnega finančnega okvirja predstavila nov instrument za podporo Ukrajini v višini do 50 milijard evrov do leta 2027. Šlo bo tako za nepovratna sredstva kot posojila.

Predsednica komisije je ob tem napovedala, da bo do poletnega premora predstavila predlog, ki bo omogočal uporabo ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru sankcij. "Storilec mora namreč odgovarjati," je poudarila.

Skupaj s Kijevom bodo pripravili načrt za naložbe in reforme, ki bo po njenih besedah zagotovil tudi predvidljivost za zasebne vlagatelje. Na konferenci jih je pozvala, naj tudi oni sodelujejo pri obnovi Ukrajine.

Vmesno poročilo o napredku Ukrajine pri sprejemanju reform bo evropski komisar v četrtek predstavil ministrom članic unije, pristojnih za evropske zadeve, na neformalnem zasedanju v Stockholmu. Ključno bo sicer celovito poročilo o širitvi, ki ga komisija običajno predstavi jeseni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.