LV, STA

 |  Svet

Avstralija Twitterju zagrozila z globo

Twitter trenutno odgovoren za tretjino vseh pritožb, povezanih s sovražnim govorom na spletu v Avstraliji

Elon Musk

Elon Musk
© Daniel Oberhaus (2018) / Flickr

Avstralski nadzorni organ za spletno varnost je danes opozoril, da je Twitter trenutno odgovoren za tretjino vseh pritožb, povezanih s sovražnim govorom na spletu v Avstraliji. V luči tega je platformi zagrozil z globo, če v roku 28 dni ne predstavi konkretnih ukrepov za preprečevanje naraščajoče "toksičnosti in sovraštva".

Twitter je trenutno odgovoren za tretjino pritožb, povezanih s sovražnim govorom na spletu, ki so jih prijavili v Avstraliji, je opozorila avstralska komisarka za e-varnost in nekdanja uslužbenka Twitterja Julie Inman Grant.

"Zdi se, da je Twitter opustil svoj boj proti sovraštvu," je dejala in dodala, da avstralski nadzorni organ še zdaleč ni osamljen v svoji zaskrbljenosti zaradi porasta sovražnega govora na platformi, ki je usmerjeno zlasti proti marginaliziranim skupinam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V luči tega je platformi zagrozila, da bo v roku 28 dni morala pokazati, da se resno spopada s porastom sovražnega govora, sicer ji za vsak dan zamude roka grozi globa v višini 700.000 avstralskih dolarjev oziroma okoli 430.000 evrov.

"Potrebujemo odgovornost teh platform in ukrepe za zaščito njihovih uporabnikov. Odgovornosti pa ni mogoče doseči brez preglednosti," je poudarila in ob tem dodala, da bo Twitter v izogib globi moral predstaviti konkretne ukrepe, s katerimi bo dokazal "kaj počne za preprečevanje spletnega sovraštva na svoji platformi".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.