LV, STA

 |  Politika

Nataša Pirc Musar / »Država smo ljudje, ne le peščica voditeljev«

Osrednja državna proslava ob dnevu državnosti

Predsednica države Nataša Pirc Musar

Predsednica države Nataša Pirc Musar
© RTV SLO

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na proslavi ob dnevu državnosti poudarila, da država ni le peščica voditeljev, temveč ljudje. Zato se moramo vsi zavzemati za človeku prijazno državo. "Več ko nas je, ki v srcu dobro mislimo, lažje nam bo vsem opravljati svoje naloge in soustvarjati državo, kakršno si želimo in tudi zaslužimo," je dejala.

Pirc Musar je v slavnostnem nagovoru na osrednji državni proslavi ob dnevu državnosti na ljubljanskem Kongresnem trgu kot prva predsednica države spomnila na nekatere mejnike v zgodovini slovenskega naroda. "Poskušali so nas razkosati, podjarmiti. Vsemu temu smo se uprli in zmagali. Izborili smo si lastno, samostojno državo, navkljub okolju, ki nam v preteklosti pogosto ni bilo naklonjeno," je dejala predsednica.

Ob tem je bila ostra tudi do vmešavanja politike v zgodovino, ki je po njeni oceni praviloma namenjeno promociji sedanjih ozkih ciljev interesnih skupin, političnih strank ali celo posameznikov. "Takšno dirigiranje privede celo do absurdnih okoliščin, ko se dnevi spomina uvedejo tako rekoč čez noč in na enak način tudi umaknejo. Klin se s klinom v politiki pač ne izbija. Takšna dejanja razdvajajo, ne združujejo. Odražajo nestrpnost do drugače mislečih, nestrpnost, ki dopušča prav vse, tudi namigovanje na državljansko vojno," je bila kritična.

Za Slovenijo si tako Pirc Musar želi državniškega razumevanja zgodovine, ki je po njenem mnenju mogoče s spravo med intimo, pravom in svobodo. Intima je bolečina svojcev, ki so izgubili svoje ljubljene v vojni ali po njej, pravo je pot zadostitve pravici za vse, ki so svojce izgubili v izvensodnih pobojih ali na protipraven način, svoboda pa je trdno zavedanje, da brez odločnega ne fašizmu in nacizmu, brez preštevilnih življenj, ugaslih v boju zoper okupatorski jarem, razkosano domovino in uničevanje zmotno podcenjujoče 'manj vrednih narodov' ne bi bilo samostojne Slovenije, je pojasnila Pirc Musar.

Omenjene tri besede so po prepričanju predsednice republike tudi besede prihodnosti. "Vrniti se moramo k temu, s čimer dosegamo najboljše uspehe. Sposobni moramo biti osredotočenja na naše skupne interese, da za vedno ohranimo ta prostor pod soncem kot država, ki smo si jo izborili," je pozvala.

"Poskušali so nas razkosati, podjarmiti. Vsemu temu smo se uprli in zmagali. Izborili smo si lastno, samostojno državo, navkljub okolju, ki nam v preteklosti pogosto ni bilo naklonjeno," je dejala predsednica.

To pa pomeni, da moramo biti vključujoča družba. Ob tem je spomnila na verze Prešernove Zdravljice, v katerih naslavlja vse, ki "v srcu dobro mislimo". Tako se moramo vsi zavzemati za pravno državo brez kompromisov, za ustavno sodišče, ki bo svojo avtoriteto gradilo na stroki, etiki ter integriteti, za kakovostno policijo, gasilsko službo in vojsko, vrhunsko diplomacijo, nevladne in humanitarne organizacije, šport, odprt za vse, nemoteno ter neodvisno delovanje medijev in vseh drugih neodvisnih teles in ustanov, je nanizala.

Le strokovnost na vseh področjih je podlaga za samozavest, ki jo Slovenija v mednarodni skupnosti še kako potrebuje, če želi biti glasna in prodorna v zastopanju svojih interesov, meni Pirc Musar. Načelo, ki mu mora pri tem slediti država, je moč argumentov, ne argument moči, je dejala in obsodila vsakršno nasilje na mednarodnem političnem parketu. Kot je ob tem ocenila, pa smo vsaj v Sloveniji volivci vselej prepoznali, kdaj se nevarno približujemo poti ekstremizma ter nevarnih odmikov od svojih izborjenih in v ustavi zapisanih vrednot. Z radikalizacijo namreč izgubljamo vsi, vsekakor pa izgublja EU, je še opozorila.

V svojem govoru se je predsednica zazrla tudi v prihodnost. Nanjo moramo biti vsi v Sloveniji pripravljeni kot enotna ekipa, v kateri vsak pozna svoje naloge in kjer se od prav vsakega pričakuje odgovornost, si želi Pirc Musar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.