STA

 |  Svet

Prigožin naj bi odšel v izgnanstvo v Belorusijo

Litovski predsednik, čigar država meji na Belorusijo, poudarja, da zaenkrat nima teh informacij, vseeno pa je pozval h krepitvi vzhodnega krila zveze Nato, saj je "Rusija velika država, jedrska sila"

Ruski predsednik Vladimir Putin in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko

Ruski predsednik Vladimir Putin in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko
© Presidential Executive Office of Russia / Wikimedia Commons

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je po sobotnem uporu ruske najemniške vojske Wagner v Rusiji v nedeljo pozval h krepitvi vzhodnega krila zveze Nato. Kot je pojasnil po poročanju litovskega radia, je ta nujna zaradi dogovora, po katerem naj bi vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin odšel v izgnanstvo v Belorusijo.

Litovski predsednik, čigar država meji na Belorusijo in rusko eksklavo Kaliningrad, je pri tem poudaril, da je Rusija velika država, jedrska sila, vsak notranji nemir pa neizogibno vpliva na varnost okoliških držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dejal je še, da zaenkrat nima informacij, ki bi potrjevale, da je Prigožin že v Belorusiji. Napovedal je, da bo Litva v prihodnje uporabila več obveščevalnih zmogljivosti za oceno političnih in varnostnih vidikov razmer v Belorusiji.

Prigožin je po neuspelem uporu konec tedna po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka po navedbah Kremlja lahko brez kazni odpotoval v Belorusijo. V nedeljo po poročanju dpa še ni bilo jasno, ali je Prigožin že na poti v sosednjo državo, ki velja za tesno zaveznico Rusije.

Litovsko prestolnico bo danes v okviru priprav na julijski vrh Nata obiskal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki se bo po napovedih sešel z Nausedo. Med drugim naj bi govorila o ruski invaziji v Ukrajini.

SbsarHXMqGY

DIaCo6ii0j8

lLLNA4fcLGE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.