STA

 |  Svet

»V svoji nadškofiji je branil spolnih zlorab obtoženega duhovnika«

Nevladna organizacija za zaščito žrtev spolnih zlorab duhovnikov je izrazila zaskrbljenost nad odločitvijo papeža Frančiška o imenovanju argentinskega nadškofa Victorja Manuela Fernandeza za prefekta, ki bo med drugim zadolžen za preiskovanje spolnih zlorab

Nevladna organizacija za zaščito žrtev spolnih zlorab duhovnikov je izrazila zaskrbljenost nad odločitvijo papeža Frančiška o imenovanju argentinskega nadškofa Victorja Manuela Fernandeza za prefekta, ki bo med drugim zadolžen za preiskovanje spolnih zlorab. Fernandezu očitajo, da je v svoji nadškofiji branil spolnih zlorab obtoženega duhovnika.

Papež Frančišek je v soboto na mesto prefekta dikasterija za nauk vere, ki preiskuje tudi primere spolnih zlorab v Cerkvi, imenoval argentinskega nadškofa v La Plati. Gre za enega najvišjih položajev v vatikanski hierarhiji. Fernandez bo službo prevzel septembra.

Ameriška nevladna organizacija Bishop Accountability je to imenovanje označila kot "begajoče in skrb vzbujajoče", danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktorica omenjene nevladne organizacije Anne Barrett Doyle je spomnila na nedavni primer spolnih zlorab v nadškofiji La Plata, ko naj bi Fernandez vztrajno podpiral obtoženega duhovnika, žrtvam pa očital skrite motive za njihova pričevanja.

"Fernandeza bi morali zaradi njegovega ravnanja v tem primeru preiskati, ne pa ga povišati na enega najvišjih položajev v globalni Cerkvi."

Anne Barrett Doyle,
Bishop Accountability

Potem ko je bil duhovnik Eduardo Lorenzo februarja 2019 obtožen zlorab, ga je Fernandez javno podprl, iz službe pa so ga umaknili šele oktobra istega leta, ko je bilo jasno, da policijski postopek proti njem napreduje.

Dva meseca pozneje je Lorenzo le nekaj ur po razpisu tiralice za njegovo pridržanje storil samomor. Fernandez v sporočilu o njegovi smrti obtožb ni omenil, še navaja dpa.

"Fernandeza bi morali zaradi njegovega ravnanja v tem primeru preiskati, ne pa ga povišati na enega najvišjih položajev v globalni Cerkvi," je poudarila Doyle.

Katoliško cerkev že leta pretresajo razkritja o spolnih zlorabah mladoletnikov s strani duhovnikov. V več državah storilcev desetletja niso niti iskali niti sankcionirali, včasih pa so jih celo zaščitili. Papež Frančišek je sicer večkrat izrazil željo po okrepitvi boja proti zlorabam v Cerkvi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.