STA

 |  Svet

Zelenski / »Rusija pripravlja nevarne provokacije v jedrski elektrarni«

Rusija in Ukrajina z medsebojnimi obtožbami o načrtovanju napada na nuklearko v Zaporožju

Kijev in Moskva sta si v torek znova izmenjala obtožbe o načrtovanju napadov na nuklearko v Zaporožju. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je francoskemu kolegu Emmanuelu Macronu v telefonskem pogovoru dejal, da Rusija načrtuje "nevarne provokacije" v jedrski elektrarni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Predsednika Macrona sem opozoril, da ruske enote pripravljajo nevarne provokacije v jedrski elektrarni v Zaporožju," je po pogovoru z Macronom dejal Zelenski. "Skupaj z IAEA bomo ohranili razmere pod nadzorom," je dodal glede Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

Ob sklicevanju na obveščevalne službe je v svojem rednem večernem nagovoru še dejal, da je Rusija na strehi tretjega in četrtega reaktorja nuklearke v Zaporožju "namestila predmete, podobne eksplozivu". Enako je že pred tem zatrdila ukrajinska vojska.

Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja je medtem v izjavi za rusko televizijo obtožil Kijev, da pripravlja napad na jedrsko elektrarno, navaja AFP. Trdil je, da nameravajo ukrajinske sile v napadu uporabiti "zelo natančno orožje dolgega dosega" in brezpilotne letalnike.

Zelenski je sicer že pred dvema tednoma opozarjal, da naj bi Rusija v zasedeni jedrski elektrarni Zaporožje pripravljala "teroristični napad", vendar situacija v Zaporožju za zdaj ostaja nespremenjena.

Strahovi glede varnostnih tveganj se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje nuklearke. Rusija in Ukrajina se vse od takrat redno obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne.

Mch0DW1JR6A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.