STA

 |  Svet

V Parizu se bodo lahko prvič po več kot 100 letih ponovno kopali v reki Seni

Leta 2025 bodo v francoski prestolnici vzpostavili tri javna kopališča

Prebivalci in obiskovalci francoske prestolnice se bodo lahko od leta 2025 prvič po več kot 100 letih ponovno kopali v reki Seni, je po poročanju tujih tiskovnih agencij v nedeljo napovedala županja Pariza Anne Hidalgo. Dodala je, da bodo v središču mesta vzpostavili tri javna kopališča.

Naštela je tri kopališča, ki bodo odprta za javnost, in sicer športni center, ki se delno že uporablja, ter še dve kopališči v središču mesta, nedaleč od Eifflovega stolpa. Kopališča bodo zamejena z bojami, na voljo bodo tudi garderobe in tuši, so sporočili iz pariške mestne uprave.

Parižani si že dolgo želijo, da bi se lahko ponovno kopali v reki, ki teče skozi središče francoske prestolnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "To so dolgoletne sanje in trenutno smo na dobri poti, da se končno uresničijo. Varno kopanje v Seni bo mogoče," so še sporočili iz mestne uprave.

Ko so v Parizu leta 1900 prvič potekale olimpijske igre, so v Seni potekala tekmovanja v plavanju, kar naj bi se ponovno zgodilo na prihajajočih igrah leta 2024. Kopanje v Seni so sicer zaradi umazane vode uradno prepovedali že leta 1923, kljub temu pa so kopalci v pariški reki vztrajali nekje do sredine 60. let prejšnjega stoletja.

Trenutno potekajo obsežna prizadevanja za izboljšanje kakovosti vode. V mestni upravi so dejali, da so doslej že vložili skoraj 1,3 milijarde evrov, da bi Seno naredili čistejšo na celotnem širšem območju Pariza. Večina del naj bi bila končana do naslednjega poletja.

T_FT6o8GZEY

Jzrl8CUrGZ4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.