STA

 |  Svet

Podmladek skrajno desne stranke AfD uradno ekstremistična organizacija

Nemška notranja obveščevalna agencija (BfV) v zvezni deželi Brandenburg je poostrila svojo oceno mladinskega krila skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Mlado alternativo (JA) je uradno potrdila kot desničarsko ekstremistično organizacijo.

Nemška notranja obveščevalna agencija (BfV) v zvezni deželi Brandenburg je danes poostrila svojo oceno mladinskega krila skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) v tej deželi. Mlado alternativo (JA) je uradno potrdila kot desničarsko ekstremistično organizacijo, potem ko je bila doslej tega le osumljena.

Da je BfV organizacijo JA v Brandenburgu uradno označila za desničarsko ekstremistično organizacijo, sta danes v Potsdamu sporočila vodja notranje obveščevalne agencije v tej zvezni deželi Jörg Müller in brandenburški notranji minister Michael Stübgen.

Stübgen je dejal, da stališča podmladka AfD v Brandenburgu niso v skladu z nemško ustavo in da je BfV ugotovila, da je ta večkrat kršil svobodni demokratični red, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

JA je bila od leta 2019 v Brandenburgu uvrščena med skupine, ki so osumljene desničarskega ekstremizma. Brandenburška AfD je napovedala, da bo današnjo odločitev oblasti pravno izpodbijala. V več drugih nemških zveznih deželah JA že velja za desničarsko ekstremistično gibanje.

Zvezna agencija BfV je junija sporočila, da je v Nemčiji v porastu desničarski ekstremizem, potem ko je v letno poročilo prvič vključila člane AfD. Vendar pa je ob tem tudi opozorila, da vseh pripadnikov te skrajno desne stranke ne gre šteti med ekstremiste in da je teh v vrstah AfD in JA okoli 10.200.

Podpora AfD se sicer v Nemčiji krepi že dlje časa, posebej močna pa je v zveznih deželah nekdanje Vzhodne Nemčije. Konec junija je stranka osvojila svoj prvi vodilni položaj, potem ko je na volitvah za položaj vodje okrožja v Sonnebergu na jugu zvezne dežele Turingija zmagal njen kandidat Robert Sesselmann.

V začetku tega meseca je nato stranka zabeležila še en uspeh, potem ko je na županskih volitvah v mestu Raguhn-Jessnitz v vzhodni zvezni deželi Saška-Anhalt slavil njen kandidat Hannes Loth.

Poleg evroskepticizma so za AfD med drugim značilni nacionalizem, zgodovinski revizionizem, nasprotovanje priseljevanju, islamu, istospolnim porokam in skupnosti LGBTQ nasploh ter zanikanje vpliva podnebnih sprememb.

MRe82z1coQs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.