STA

 |  Družba

Vreme / Vrhunec tretjega vročinskega vala

V Beli krajini danes pričakujejo okoli 37 stopinj Celzija, drugod po Sloveniji bo večinoma med 31 in 35 stopinjami

Smo sredi tretjega letošnjega vročinskega vala, v katerem lahko v Beli krajini danes pričakujejo okoli 37 stopinj Celzija, drugod po Sloveniji bo večinoma med 31 in 35 stopinjami.

Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo danes verjetno vrhunec tokratnega vročinskega vala. Hkrati se vnovič povečuje možnost močnejših neviht, danes na severovzhodu, jutri in v sredo pa povsod po državi, je za STA povedal dežurni prognostik na agenciji za okolje Brane Gregorčič.

Jutri bo vročina na vzhodu Slovenije za nekaj stopinj popustila, se bo pa po svoje nekako zaostrila na Primorskem, kjer bo zapihala šibka burja in bo lahko do okoli 36 stopinj, medtem ko bo v večjem delu Slovenije jutri med 28 in 33 stopinjami.

V drugi polovici tedna kaže, da vsaj v notranjosti Slovenije ne bo šlo čez 30 stopinj Celzija.

V Evropi še naprej rekordno visoke temperature

Tudi prebivalci mnogih drugih evropskih držav se še naprej soočajo s hudim vročinskim valom. Temperature na Siciliji in Sardiniji bodo po napovedih Evropske vesoljske agencije dosegle za celino rekordnih 48 stopinj Celzija, rdeči alarmi zaradi izjemnih vročinskih obremenitev pa gorijo tudi po celotnem Balkanu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Italiji tudi danes v 16 večjih mestih velja najvišje opozorilo zaradi izjemne vročine, po napovedih meteorologov pa bodo temperature v Rimu v torek dosegle 42 ali celo 43 stopinj, kar je krepko več od trenutnega rekorda, ko je živo srebro avgusta 2007 v italijanski prestolnici doseglo 40,5 stopinje Celzija.

V nedeljo se je živo srebro predvsem na jugu države in otokih že povzpelo do 40 stopinj Celzija. Toliko so po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa namerili v Agrigentu, Caltanissetti, Catanii in Ragusi na Siciliji, v Olbii in Oristanu na Sardiniji ter v Tarantu v Apuliji. Najhuje je bilo v Siracusi ob jugovzhodni obali Sicilije, kjer so izmerili 41 stopinj, v Rimu in Firencah pa je bila najvišja temperatura v nedeljo 37 stopinj Celzija.

Strokovnjaki prebivalcem svetujejo, da med 10. in 17. uro ne zapuščajo zaprtih prostorov.

Drugod po Južni Evropi vročina prav tako ne kaže znakov popuščanja. Atenska Akropola je danes v času najvišjih temperatur še tretji dan zapored zaprta za obiskovalce, temperature čez 40 stopinj Celzija pa bodo še nekaj dni vztrajale tudi v španski Andaluziji in na Kanarskih otokih ter Cipru.

Pred visokimi temperaturami svarijo tudi zdravstvene oblasti na Balkanu. Temperature se bodo okoli 40 stopinj Celzija gibale v Srbiji, Črni gori, Romuniji, Bolgariji, Albaniji, Severni Makedoniji in na Hrvaškem ter Kosovu. Najvišje opozorilo zaradi visokih temperatur je za jug države izdal tudi madžarski meteorološki urad.

Vroč afriški zrak nad celino prinaša tudi povečano nevarnost za nastanek gozdnih požarov, predvsem na območjih, kjer obstaja nevarnost nastanka neviht. Strokovnjaki prebivalcem svetujejo, da med 10. in 17. uro ne zapuščajo zaprtih prostorov.

m7C-6KstJJM

7xQz7Ko2yIw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.