STA

 |  Svet

Krim / Most znova delno odprt za promet

Avtomobili lahko most prečkajo po enem pasu

Most, ki povezuje rusko regijo Krasnodar in ukrajinski polotok Krim, so po ponedeljkovem napadu, v katerem sta umrla dva človeka, znova delno odprli za promet, je ponoči po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila ruska vlada. Avtomobili lahko most prečkajo po enem pasu.

Podpredsednik ruske vlade Marat Husnulin je objavil posnetek, ki prikazuje avtomobile, kako prečkajo most, in izrazil upanje, da bodo dvosmerni promet znova vzpostavili do sredine septembra.

Most je v noči na ponedeljek poškodovala eksplozija, v kateri sta umrla moški in ženska, njuna hčerka je bila ranjena. Ruska stran je za napad, ki naj bi ga izvedli s podvodnimi brezpilotnimi plovili, okrivila Kijev in dejanje označila za teroristično. Predsednik Vladimir Putin je zagrozil s povračilnimi ukrepi.

Ukrajina se na dejanje uradno ni odzvala, vir iz ukrajinske varnostne službe SBU pa je potrdil ukrajinsko odgovornost za napad.

V eksploziji je bil poškodovan del cestišča na mostu. Nosilni stebri po navedbah ruskega ministrstva za promet niso utrpeli škode. Prav tako naj bi jo brez poškodbe odnesla vzporedna železniška proga.

Most so odprli leta 2018 in omogoča tako cestni kot železniški promet med Rusijo in Krimom - ukrajinskim polotokom, ki si ga je leta 2014 po mednarodno nepriznanem referendumu priključila Rusija. Služi kot pomembna dobavna pot za ruske sile, ki so po invaziji februarja lani okupirale dele južne Ukrajine.

Že oktobra lani je bil most začasno zaprt po siloviti eksploziji, za katero je pred kratkim odgovornost posredno prevzela Ukrajina.

Z območja v zadnjem času večkrat poročajo o napadih z droni iz Ukrajine. Rusko obrambno ministrstvo in lokalne oblasti so danes navedle, da so jih ponoči nad Krimom sestrelil 28. Žrtev ali škode naj ne bi bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

aMB7AHkXrbc

fN0f6IC3XSA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.