STA

 |  Svet

Preiskava / Trump pričakuje obtožnico in aretacijo

Nekdanji ameriški predsednik pod lupo posebnega tožilca

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je na svojem družbenem omrežju Truth Social sporočil, da je od urada posebnega tožilca Jacka Smitha v nedeljo zvečer dobil obvestilo, da je tarča preiskave napada njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja 2021. Dodal je, da to "najverjetneje pomeni aretacijo in obtožnico".

"Jack Smith, tožilec ministrstva za pravosodje, mi je kar v nedeljo ponoči sporočil, da sem tarča preiskave glede dogodkov 6. januarja 2021. Dal mi je le štiri dni, da odgovorim veliki poroti, kar skoraj vedno pomeni, da bo prišlo do aretacije in obtožnice," je zapisal Trump, ki je Smitha označil za "iztirjenca". Smithov urad objave ni komentiral.

"Jack Smith, tožilec ministrstva za pravosodje, mi je kar v nedeljo ponoči sporočil, da sem tarča preiskave glede dogodkov 6. januarja 2021. Dal mi je le štiri dni, da odgovorim veliki poroti, kar skoraj vedno pomeni, da bo prišlo do aretacije in obtožnice."

Donald Trump,
nekdanji predsednik ZDA

Smith je proti Trumpu že vložil več kazenskih ovadb v povezavi z zaupnimi dokumenti, ki jih je nekdanji predsednik odnesel s seboj iz Bele hiše po izteku mandata in jih ni hotel vrniti Nacionalnemu arhivu. Floridska zvezna sodnica bi naj danes določila datum začetka sojenja v tem primeru.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je Smitha pooblastil za preiskavo zaupnih dokumentov, pa tudi za preiskavo napada na kongres in poskusov razveljavitve izida predsedniških volitev novembra 2020, na katerih je Joe Biden premagal Trumpa, kar je slednji neutemeljeno pripisoval volilnim prevaram.

Trump se medtem v New Yorku že sooča s kazenskim postopkom na ravni zvezne države zaradi plačil pornografski zvezdi za molk o spolnem razmerju pred volitvami 2016, v Georgii pa se mu obeta še kazenski postopek zaradi sprevračanja izida predsedniških volitev 2020. Nadaljuje se tudi civilna odškodninska tožba kolumnistke E. Jean Carroll, ki trdi, da jo je Trump posilil in obrekoval. Eno tožbo proti nekdanjemu predsedniku je že dobila.

OVha1S6y3LI

XbNtmTVue8M

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.