LV, STA

 |  Politika

Državni svet bo obravnaval predlog za odložilni veto na zakon o dolgotrajni oskrbi

Interesne skupine se med drugim ne strinjajo s predvidenim financiranjem

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac
© Borut Krajnc

Državni svet bo na današnji izredni seji obravnaval predlog za odložilni veto na zakon o dolgotrajni oskrbi. Interesne skupine delodajalcev, lokalnih interesov ter kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev se namreč med drugim ne strinjajo s predvidenim financiranjem področja.

Zakon, ki ga je DZ sprejel v ponedeljek, od 1. julija 2025 določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka. Delodajalci in delojemalci bodo plačali prispevek v višini enega odstotka bruto plače, upokojenci pa v višini enega odstotka neto pokojnine. Samostojni podjetniki in kmetje bodo plačali dva odstotka, ker so hkrati delodajalci in delojemalci.

Omenjene interesne skupine pa menijo, da bi moralo biti financiranje urejeno tako, da bo sistem v praksi vzdržen, da bo zagotavljal dejanski in pravočasen dostop do želenih storitev, hkrati pa ne bo pretirano obremenil posameznikov ter drugih morebitnih zavezancev za plačilo storitev.

Predstavniki interesov delodajalcev so že večkrat predlagali, naj se financiranje ureja ločeno od vsebinskih rešitev, dokler ne bi dosegli ustreznega konsenza v družbi, med posameznimi interesnimi skupinami in v okviru socialnega dialoga. Z uveljavitvijo vsebinskega in strokovnega dela rešitev se namreč mudi, se strinjajo. Za razrešitev financiranja pa bi si morali po njihovem vzeti več časa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.