STA

 |  Politika

Španiji po volitvah grozi politična blokada

Premier Pedro Sanchez je zavrnil vabilo opozicijskega voditelja Alberta Nuneza Feijooja na srečanje še pred ustanovno sejo novega parlamenta

Premier Pedro Sanchez je v pismu Feijooju še zapisal, da se je pripravljen pogajati z drugimi vodji strank po ustanovni seji 17. avgusta.

Premier Pedro Sanchez je v pismu Feijooju še zapisal, da se je pripravljen pogajati z drugimi vodji strank po ustanovni seji 17. avgusta.
© Pietro Naj-Oleari / Flickr

Španiji teden po predčasnih parlamentarnih volitvah grozi politična blokada. Premier Pedro Sanchez je namreč po poročanju španske RTVE zavrnil vabilo opozicijskega voditelja Alberta Nuneza Feijooja na srečanje še pred ustanovno sejo novega parlamenta, na katerem bi skušala najti rešitev po negotovih rezultatih volitev.

Feijoojeva desnosredinska Ljudska stranka (PP) je na volitvah 23. julija sicer zmagala, vendar nima veliko možnosti sestaviti večinsko koalicijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Feijoo je zato pozval Sanchezove socialiste, naj dopustijo manjšinsko vlado, saj v Španiji vlado tradicionalno oblikuje zmagovalec, je poudaril 61-letnik v nedeljo na Twitterju.

Po poročanju RTVE naj bi Sanchez v zavrnitvi vabila pojasnil, da je v demokraciji treba najti večino, ki je sposobna vladati. Od te pa so oddaljeni tudi socialisti, ki bi za oblikovanje vlade potrebovali podporo koalicije levih strank Sumar, manjših regionalnih strank in stranke Junts nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta.

Katalonska stranka je dala jasno vedeti, da v zameno za podporo zahteva referendum o neodvisnosti, kar pa Sanchez najverjetneje ne bo dopustil.

Premier je v pismu Feijooju še zapisal, da se je pripravljen pogajati z drugimi vodji strank po ustanovni seji 17. avgusta.

Medtem pa naj bi socialisti izgubili še en sedež v 350-članskem parlamentu. Po preštetih glasovnicah, ki so po pošti prišle iz tujine, je namreč PP prejela dodaten sedež in jih ima sedaj 137. Socialisti pa se bodo morali zadovoljiti s 121 sedeži. Volilna komisija tega sicer še ni potrdila, poroča dpa.

bNewdi5qdwY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.