Uredništvo

 |  Družba

»Solidna teorija zarote zdrži tudi brez dejstev«

IZJAVA DNEVA

"Zarota. Kaj je zarota? Slovenska slovarska definicija, da je zarota tajni dogovor ali načrt več ljudi, ki naj vodi v odstranitev nosilcev oblasti, dogajanja v ZDA ne opisuje dovolj prepričljivo. Anglosaške slovarske definicije so bolj uporabne. Zarota je načrt ali dogovor skupine ljudi, da bodo storili nekaj nezakonitega ali škodljivega. Teorije zarot, ki jih je Trump izumljal ali razpečeval, so se dotikale vremena, migrantov, podnebja, JFK-ja, volitev, globoke države, Osame bin Ladna, 11. septembra, rojstnega kraja Baracka Obame, cepljenja …, da ne naštevamo naprej. Besedna zveza teorija zarote diskreditira pojem teorije. Teorija je urejen niz idej, ki temeljijo na logično povezanih dejstvih. Teorija je veljavna, dokler se ne pojavijo dejstva, ki jo ovržejo."

"Pri teorijah zarote gredo reči drugače kot pri običajni teoriji. Za teorijo zarote podatkov ni treba zlagati na logičen način. Solidna teorija zarote zdrži tudi brez dejstev. Zadoščajo atraktivno zložene izmišljotine."

(Urednik Sobotne priloge Ali Žerdin v mnenjski kolumni o teorijah zarote; via Delo)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.