STA

 |  Svet

Nagasaki / 78 let od eksplozije atomske bombe

Na Japonskem so se danes spomnili žrtev, ko je nad Nagasakijem 9. avgusta leta 1945 eksplodirala atomska bomba. Zahtevala je okoli 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami pa je kasneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. 

Atomska bomba nad mestom Nagasaki

Atomska bomba nad mestom Nagasaki
© WikiCommons

Japonsko mesto Nagasaki se je danes spomnilo žrtev atomske bombe, ki so jo pred 78 leti ameriški vojaki odvrgli nad mestom. Župan Shiro Suzuki je pozval države, ki imajo jedrsko orožje, naj se opogumijo in zavrnejo idejo jedrskega odvračanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spominska slovesnost je danes zaradi tajfuna potekala v okrnjeni obliki. Prvič od leta 1963 niti ni potekala v parku miru, ampak na sejmišču. Mnogim politikom iz Japonske in tujine se ni uspelo prebiti do Nagasakija, tako ni bilo niti premierja Fumia Kishide.

Tri dni pred tem je bilo v Hirošimi prvič v zgodovini uporabljeno jedrsko orožje. Takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je zaradi posledic eksplozije skupno število žrtev doseglo okoli 140.000, uničenih je bilo 90 odstotkov mesta.

Zbrani so se danes spomnili žrtev z minuto molka ob 11.02, uro, ko je nad Nagasakijem 9. avgusta 1945 eksplodirala bomba z imenom Fat Man oz. Debelinko s plutonijevo sredico. Zahtevala je okoli 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami pa je kasneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. Šest dni kasneje je Japonska kapitulirala in druga svetovna vojna se je končala tudi na azijsko-tihomorskem območju.

Tri dni pred tem je bilo v Hirošimi prvič v zgodovini uporabljeno jedrsko orožje. Štiri tone težka atomska bomba ZDA iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oz. Deček, je nad Hirošimo eksplodirala 6. avgusta 1945 ob 8.15 po krajevnem času. Takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je zaradi posledic eksplozije skupno število žrtev doseglo okoli 140.000, uničenih je bilo 90 odstotkov mesta.

6D0Z4IF_A7Y

tPLMEDen1Dc

3wxWNAM8Cso

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.