|  Družba

»Pomembno je, da si preživel!« ni primerna tolažba človeku, ki je utrpel izgubo

IZJAVA DNEVA

"O psiholoških težavah trenutno bolj verjetno razmišljajo vsi tisti, ki so okoli prizadetih, kot pa oni sami. Pomembno je, da damo zelo jasno vedeti, da smo jim na voljo, to je največ, kar lahko storimo za nekoga v stiski. Da povemo, da smo jim na voljo, da jim damo jasno vedeti, da bomo pomagali in jih podpirali pri tem, za kar nas prosijo. Pomembno je, da pri tem nismo preveč vztrajni in vsiljivi, da ne kličemo 150-krat na dan z vprašanji 'Kako si?', 'A ti kaj manjka?' Da se izogibamo pretiranemu svetovanju, kaj bi bilo dobro narediti."

"Ključno je, da sledimo prizadetemu človeku, njegovim potrebam, predvsem pa je dobro, da zna okolica pri prizadetem posamezniku zagotavljati vsaj nekaj normalnosti. Da jim na primer pripravimo topel obrok, da poskrbimo za njihove otroke, da si lahko oddahnejo, da sledimo temu, o čemer se prizadeti posameznik sploh želi pogovarjati v nastali situaciji. Predvsem pa se izogibajmo stavkom, ki bolje delujejo na nas kot pa na njih, v smislu 'Saj bo vse v redu, vse se bo uredilo …' ali pa 'Pomembno je, da si preživel!'. To so bolj stvari, ki dajo boljši občutek nam, prizadetemu posamezniku pa povzročajo le še dodatno težo. Tem floskulam se izogibajmo, generalno jih opuščajmo, kadar je nekdo v težavah. Bolje je reči: Glej, sploh si ne morem predstavljati, v kakšnih težavah si trenutno. Kakor koli ti lahko pomagam, tu sem."

(Številni ljudje so se v teh dneh znašli v nezavidljivem položaju, izguba imetja in domovanja velja za eno največjih psiholoških stisk pri posamezniku, psihološke travme aktualnih dogodkov ni za podcenjevati, pravi klinična psihologinja Ivna Bulić, ki je spregovorila v intervjuju za Val 202)

 če se pojavijo čustvena stanja, ki so za nas nenavadna, ki jih pri sebi ali pa pri svojem bližnjem dojemamo kot skrb vzbujajoča, ki jih ne moremo obvladati, poiščimo pomoč. Ena od možnosti je tudi klic na telefonsko številko 01 724 51 41, ki smo jo za občane in občanke v stiski vzpostavili v Zdravstvenem domu Domžale, na voljo pa je od 8. do 22. ure. Tam vas bomo usmerili, ljudje lahko pokličejo tudi v katero koli drugo urgentno službo na področju duševnega zdravja.

Če se pojavijo čustvena stanja, ki so za nas nenavadna, ki jih pri sebi ali pa pri svojem bližnjem dojemamo kot skrb vzbujajoča, ki jih ne moremo obvladati, poiščimo pomoč. Ena od možnosti je tudi klic na telefonsko številko 01 724 51 41, ki so jo za občane in občanke v stiski vzpostavili v Zdravstvenem domu Domžale, na voljo pa je od 8. do 22. ure. Tam vas bodo usmerili, ljudje lahko pokličejo tudi v katero koli drugo urgentno službo na področju duševnega zdravja.
© Luka Dakskobler

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.