STA

 |  Svet

Tudi Google pomaga Sloveniji

Tehnološki velikan je za Slovenijo vzpostavil sistem obveščanja SOS Alert

Prizadevanjem vlade, da prebivalce in obiskovalce po poplavah ažurno obvešča o razmerah v državi, se je s svojim brskalnikom pridružil tudi tehnološki velikan Google. Aktiviral je namreč sistem za opozarjanje in obveščanje uporabnikov SOS Alert, ki na enem mestu zagotavlja vse relevantne in uradne informacije glede nedavnih poplav.

Ko uporabnik v brskalnik Google vtipka ključno besedo poplava v slovenskem ali angleškem jeziku, se mu prikažejo opozorilo glede poplav in dve rdeči ikoni, ikona Pregled in ikona Lokalne informacije, so delovanje sistema v sporočilu za javnost opisali na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Ko uporabnik v brskalnik Google vtipka ključno besedo poplava v slovenskem ali angleškem jeziku, se mu prikažejo opozorilo glede poplav in dve rdeči ikoni, ikona Pregled in ikona Lokalne informacije.

Z izbiro lokalnih informacij uporabnik pride do treh uradnih spletnih strani: vladne spletne strani z informacijami o poplavah na portalu gov.si, do aplikacije Poplave 2023 za ponudbo pomoči in do spletne strani z ažurnimi informacijami o zapori cest promet.si.

Poleg tega, da je sistem na voljo s koristnimi in verodostojnimi informacijami, Google aktivno spremlja najnovejše informacije iz virov slovenske vlade in dodaja ključne zapore cest v Google Zemljevide, da uporabnikom pomaga pri navigaciji v državi zaradi posledic poplav, so še navedli na ministrstvu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.