Uredništvo

 |  Družba

Hidrolog Rok Fazarinc / »Leta 1990 smo doživeli prvo streznitev, a smo nanjo hitro pozabili«

IZJAVA DNEVA

"Leta 1990 smo doživeli prvo streznitev, a smo nanjo hitro pozabili. Sanacijska dela, ki so bila predvidena po poplavi 1990, do danes niso bila zaključena, zato ni zagotovljena potrebna varnost, ki bi omogočala umeščanje objektov v bližino rek. Ureditve smo sicer načrtovali na pretoke s stoletno povratno dobo, ki so bili določeni po poplavi leta 1990, a so pretoki na podlagi meritev in analiz zdaj višji. To pomeni, da je bilo vse, kar je bilo načrtovano in izvedeno, poddimenzionirano za 10 do 20 odstotkov. Stroka je že leta 1998 vedela, da dogodek leta 1990 ni bil nekaj ekstremnega, ampak nekaj, kar lahko zelo hitro spet pričakujemo. Ampak takrat, ko ni poplav, to ljudi in na žalost tudi pristojnih ne zanima."

(Gradbeni inženir in hidrolog Rok Fazarinc v intervjuju za Delo o tem, da je treba spremeniti uredbo, ki dovoljuje gradnjo na poplavnih območjih)

Posledice poplav v Medvodah

Posledice poplav v Medvodah
© Luka Dakskobler

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.