STA

 |  Svet

Ukrajina / »Sredin napad na rusko vojaško letališče izveden z ozemlja Rusije«

Vodja ukrajinskih obveščevalnih služb Kirilo Budanov je dejal, da letala, ki so bila v napadu uničena oziroma poškodovana, Rusija uporablja za prevoz vojakov in tovora

Sredin napad z brezpilotnimi letalniki na rusko vojaško letališče pri kraju Pskov je bil izveden z ozemlja Rusije, je danes zatrdil vodja ukrajinskih obveščevalnih služb Kirilo Budanov. Dodal je, da letala, ki so bila v napadu uničena oziroma poškodovana, Rusija uporablja za prevoz vojakov in tovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Brezpilotni letalniki, ki so bili uporabljeni za napad na letalsko oporišče Kresti v Pskovu, so bili izstreljeni iz Rusije," je na družbenih omrežjih zapisal Budanov, ki pa ni povedal, ali so napad izvedle ukrajinske ali ruske sile. Pojasnil je, da so zadeli štiri ruska vojaška letala IL-76, pri čemer sta bili dve letali uničeni, dve pa poškodovani. Po navedbah Moskve so bila vsa štiri letala poškodovana.

Iz Kremlja se pred tem ta teden sporočili, da si vojaški strokovnjaki prizadevajo ugotoviti, po katerih poteh letijo droni, da bi v prihodnosti preprečili podobne napade. Kraj Pskov sicer leži le okoli 30 kilometrov od ruske meje z Estonijo.

Zadnjih nekaj tednov Rusija vse pogosteje poroča o napadih z brezpilotnimi letalniki na svojem ozemlju. Nazadnje naj bi na dan napada na omenjeno letališče preprečila več drugih napadov, med drugim v regijah Moskva, Brjansk in Orjol ter v bližini Sevastopola na polotoku Krim.

-xWIY9h5RQU

lO_1-TUE6Ik

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.