STA

 |  Svet

Bodo španski socialisti vlado oblikovali s Puigdemontom, ki živi v izgnanstvu?

Španski socialisti s katalonskim separatističnim voditeljem Carlesom Puigdemontom pogovarjajo o sodelovanju pri oblikovanju prihodnje vlade

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont
© Uroš Abram

Španski socialisti so se v ponedeljek prvič po parlamentarnih volitvah konec julija uradno pogovarjali s katalonskim separatističnim voditeljem Carlesom Puigdemontom o sodelovanju pri oblikovanju prihodnje vlade. V zameno za podporo je Puigdemont med drugim zahteval pomilostitev več sto katalonskih separatistov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ministrica za delo in druga namestnica španskega premierja Pedra Sancheza Yolanda Diaz se je v Bruslju sestala s Puigdemontom, ki živi v izgnanstvu. V skupnem sporočilu po pogovorih sta zapisala, da se bodo ti nadaljevali.

Sanchezovi socialisti (PSOE) so na volitvah 23. julija zasedli drugo mesto za konservativno Ljudsko stranko (PP) pod vodstvom Alberta Nuneza Feijoa. Nobena od teh strank pa nima zadostne podpore drugih strank za oblikovanje vladajoče koalicije. Kralj Felipe VI. je odločil, da bo zmagovalec volitev Feijoo prvi kandidat za predsednika vlade, o katerem bo 27. septembra glasoval spodnji dom parlamenta.

Feijoo je Sanchezu prejšnji teden ponudil dogovor, v skladu s katerim bi vlado sestavila PP, toda le za dve leti, nato bi sledile nove volitve. Sanchez je ponudbo zavrnil.

Če Feijou ne bo uspelo sestaviti vlade, bo to poskusil storiti Sanchez, ki naj bi imel več možnosti za uspeh. Poleg glasov levega zavezništva Sumar in manjših regionalnih strank bi Sanchez potreboval tudi dogovor s Puigdemontovo stranko Junts. Ta je med drugim doslej zahtevala referendum o neodvisnosti Katalonije, kar za Madrid ni sprejemljivo.

V luči tega se zdi verjetneje, da se bosta strani dogovorili o amnestiji za katalonske separatiste, kar je Puigdemont na današnjem sestanku tudi zahteval. Po njegovih besedah je popolna opustitev sodnih postopkov proti več sto katalonskim separatistom potrebna, da bi njegova stranka lahko podprla Sancheza.

Če niti Feijoo niti Sanchez v dveh mesecih od prvega glasovanja v parlamentu ne bosta uspela sestaviti vlade, bodo sledile nove predčasne parlamentarne volitve.

iGChiFC4tms

PREBERITE TUDI: 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.