STA

 |  Svet

Biden / »Izrael mora spoštovati vojno pravo«

Predsednik ZDA je dejal, da je izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju povedal, da je pomembno, da Izrael ob vsej jezi in razočaranju deluje v skladu s pravili

Predsednik ZDA Joe Biden je v sredo pozval Izrael, naj v odzivu na napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas spoštuje vojno pravo. Na srečanju s predstavniki judovske skupnosti v ZDA je dejal, da je tudi izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju povedal, da je pomembno, da Izrael ob vsej jezi in razočaranju deluje v skladu s pravili.

Predstavnikom judovske skupnosti je Biden v Beli hiši še povedal, da se je z Netanjahujem, ki ga sicer že dolgo pozna, pogovarjal v sredo.

Napade na Izrael, ki jih je Hamas začel v soboto in v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih 1200 ljudi, je ameriški predsednik označil za najbolj smrtonosen dan za Jude po holokavstu. Izrael se je na napade Hamasa odzval z zračnimi napadi na območje Gaze, ki so po navedbah palestinskih oblasti doslej zahtevali 1200 smrtnih žrtev, na tisoče je ranjenih.

"Irancem smo jasno povedali: bodite previdni."

Joe Biden,
ameriški predsednik

Biden je judovskim voditeljem dejal še, da so ZDA ob izbruhu nasilja na Bližnjem vzhodu tudi opozorile Iran, ki podpira Hamas in libanonsko gibanje Hezbolah. "Irancem smo jasno povedali: bodite previdni," je sporočil.

Na srečanju je tudi povedal, da je Washington v regijo premaknil največjo letalonosilko na svetu USS Gerald R. Ford in njeno floto, po potrebi pa bo kmalu na voljo še ena letalonosilka.

Ob napadu Hamasa na Izrael se je okrepil strah pred napadi v ZDA, številne skrbi tudi možnost ponovnega vzpona antisemitizma v ZDA. Biden je dejal, da so ameriške oblasti v pripravljenosti in da je policija v mestih po ZDA okrepila varnost tam, kjer se zbirajo judje.

z-CVgTDBs5Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.