STA

 |  Svet

Lavrov bo obiskal Severno Korejo

Med obiskom se bo ruski zunanji minister z gostitelji med drugim uskladil glede podrobnosti o načrtovanem obisku Vladimirja Putina v Pjongjangu

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov
© ITAR TASS / Mitya Aleshkovsky

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov bo v sredo in četrtek obiskal Severno Korejo, je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Moskvi. Med obiskom se bo Lavrov z gostitelji med drugim uskladil glede podrobnosti o načrtovanem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Pjongjangu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je Putina na obisk povabil med njunim srečanjem v vesoljskem centru Vostočni na ruskem Daljnem vzhodu sredi septembra.

Kim je takrat Putinu zagotovil podporo v vseh njegovih odločitvah in sodelovanje "v boju proti imperializmu". Na srečanju, prvem po štirih letih, sta se zavzela za krepitev dvostranskih odnosov, Putin pa je omenjal tudi možnost vojaškega sodelovanja.

Za Kima je to bila sploh prva pot v tujino po štirih letih, mnogi na Zahodu pa so ugibali, da je beseda tekla tudi o dobavah orožja Rusiji.

Da je Severna Koreja v zadnjih tednih Rusiji z ladjami po morju poslala več kot tisoč zabojnikov z vojaško opremo in strelivom za uporabo v vojni v Ukrajini, je minuli petek izjavil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. V Washingtonu so prepričani, da želi Severna Koreja v zameno dobiti rusko vojaško opremo, med drugim protizračne rakete ter opremo za proizvodnjo balističnih raket.

LEWOFvAkmZ4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.