STA

 |  Svet

Če bo spoznan za krivega, Kurzu grozi do tri leta zapora

Obtožen je lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo, ki je preiskovala afero Ibiza, ki je leta 2019 odnesla koalicijsko vlado med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki

Sebastian Kurz, nekdanji avstrijski kancler

Sebastian Kurz, nekdanji avstrijski kancler
© Raul Mee / Flickr

Na deželnem sodišču na Dunaju se je danes začelo sojenje nekdanjemu avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu. Obtožen je lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo, ki je preiskovala afero Ibiza, ki je leta 2019 odnesla koalicijsko vlado med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki. 37-letni Kurz je pred začetkom sojenja znova zavrnil obtožbe.

"Upam na pošteno sojenje in da se bodo na koncu obtožbe izkazale za neutemeljene," je še dejal novinarjem pred sodno dvorano po poročanju tujih tiskovnih agencij. Ob tem je kritiziral politizacijo njegovega primera in vnovič izrazil prepričanje, da bo oproščen.

Kurz je obtožen, da je prikril svoj vpliv pri imenovanju vodje avstrijskega državnega holdinga ÖBAG Thomasa Schmida. Preiskovalni komisiji je leta 2020 dejal, da je bil o odločitvi obveščen vnaprej, a da dodatno ni bil vpleten. Vendar pa tožilstvo na podlagi sporočil SMS med njima domneva, da je bil močno vpleten v izbiro osebja in da je s Schmidom najkasneje od sredine leta 2017 redno izmenjeval mnenja o tej temi.

Proces se je začel z uvodnimi nagovori tožilstva, pristojnega za gospodarstvo in korupcijo, ter trojice odvetnikov.

Predstavnik tožilstva je poudaril, da je ugotavljanje resnice v preiskovalnih komisijah enako pomembno kot v sodnih postopkih. Dodal je, da parlamentarna komisija ni namenjena izreku sodbe, temveč ustvarja podlago za odločitve o morebitnih političnih posledicah in je odločilnega pomena za zakonodajo. "Tožilstvo je ugotovilo, da obtoženi niso lagali poslancem, ki so jim postavljali vprašanja, temveč splošni javnosti," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

"Upam na pošteno sojenje in da se bodo na koncu obtožbe izkazale za neutemeljene."

Sebastian Kurz,
nekdanji avstrijski kancler

Ob Kurzu sta lažnega pričanja, zlasti glede imenovanja vodstva holdinga ÖBAG, obtožena tudi njegova nekdanja namestnica na čelu ljudske stranke Bettina Glatz-Kremsner ter njegov zaupnik in nekdanji vodja njegovega kabineta Bernhard Bonelli.

V okviru uvodnih obravnav so do 23. oktobra zanje predvideni trije termini. Kurz bo po poročanju agencije APA predvidoma govoril v petek, drugi dan obravnave.

Kurz se je že v vnaprejšnji izjavi sodišču izrekel za nedolžnega in zahteval oprostilno sodbo. Tudi v primeru njegovih soobtožencev je pričakovati enak zagovor.

Obramba Kurza je ob začetku sojenja zahtevala zamenjavo sodnika, saj naj predsedujoči sodnik Michael Radasztics ne bi bil objektiven. Kot razlog so navedli njegove domnevne stike z nekdanjim politikom Petrom Pilzem med sojenjem v zadevi Eurofighter. Sodnik je trdil, da ga mnenja drugih ne zanimajo ter da s Pilzem ni imel niti osebnega niti zaupnega odnosa. Zahtevi obrambe nekdanjega kanclerja niso ugodili.

Kurz, ki je nekoč veljal za "čudežnega dečka" evropskih konservativcev, je med letoma 2020 in 2021 vodil koalicijsko vlado ÖVP in Zelenih, nakar je zaradi obtožb jeseni 2021 odstopil. Decembra istega leta je napovedal popoln odhod iz politike ter postal podjetnik in lobist.

Za sojenje vlada veliko medijsko zanimanje. Po poročanju agencije APA je bilo danes v sodni dvorani več kot 80 predstavnikov medijev.

3DL4miU_MgM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.