STA

 |  Svet

»Humanitarna pomoč na palestinsko ozemlje ne prihaja zaradi izraelskega bombardiranja«

Egiptovski predsednik je zavrnil navedbe, da je Egipt tisti, ki preprečuje odprtje mejnega prehoda Rafa z Gazo in s tem dostop humanitarne pomoči več kot dvema milijonoma Palestincem

ss

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi
© MEA photogallery / Flickr

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes zavrnil navedbe, da je Egipt tisti, ki preprečuje odprtje mejnega prehoda Rafa z Gazo in s tem dostop humanitarne pomoči več kot dvema milijonoma Palestincem. Humanitarna pomoč na palestinsko ozemlje ne prihaja zaradi izraelskega bombardiranja, je opozoril.

"Razvoj dogodkov na terenu in večkratno izraelsko bombardiranje palestinske strani prehoda sta preprečila njegovo delovanje," je po poročanju francoske tiskovne agencije APF opozoril Sisi.

Na stotine tovornjakov s humanitarno pomočjo že šest dni čaka na egiptovski strani mejnega prehoda Rafa, edinega mejnega prehoda z območjem Gaze, ki ga ne nadzira Izrael, saj jim ne dovolijo vstopa v palestinsko enklavo. Na palestinski strani prehoda medtem čaka na tisoče ljudi, ki upajo na izhod iz oblegane enklave.

"Razvoj dogodkov na terenu in večkratno izraelsko bombardiranje palestinske strani prehoda sta preprečila njegovo delovanje."

Abdel Fatah al Sisi,
egiptovski predsednik

Medtem se humanitarna kriza v Gazi, kjer je zaradi popolne izraelske blokade ujetih dva milijona Palestincev, poglablja.

Da razmere na območju Gaze uhajajo izpod nadzora, je danes opozoril tudi vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po torkovem napadu na bolnišnico na severu Gaze, v kateri je umrlo več sto ljudi, je pozval k ustavitvi nasilja na vseh straneh.

"Vsako sekundo čakanja na medicinsko pomoč izgubljamo življenja," je zapisal na družbenem omrežju X in dodal: "Potrebujemo takojšen dostop, da lahko začnemo dostavljati zaloge, ki rešujejo življenja."

Izrael medtem nadaljuje obstreljevanje Gaze. Mednarodna skupnost poziva k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, vrstijo se svarila pred eskalacijo konflikta na Bližnjem vzhodu.

2GIR_wkZ_tQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.