STA

 |  Svet

Gutteres / »Prva humanitarna pomoč v Gazo šele v soboto«

Egipt je medtem odstranil ovire v bližini prehoda, pred katerim čaka okoli 165 tovornjakov

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes obiskal mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes obiskal mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo.
© James Dowson / Flickr

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes obiskal mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo. Pred tem so iz ZN sporočili, da bi prva humanitarna pomoč od tod na območje oblegane enklave lahko prispela v soboto, in ne danes, kot je bilo sprva predvideno. Egipt je medtem odstranil ovire v bližini prehoda, pred katerim čaka okoli 165 tovornjakov.

Guterres si je ogledal tovornjake, naložene z vodo, gorivom, zdravili in hrano ter pozval, naj se jim čim prej dovoli vstop v Gazo. Poudaril je še, da so tovornjaki rešilna bilka in predstavljajo "razliko med življenjem in smrtjo za ljudi v Gazi", poroča britanski BBC.

"Smo sredi intenzivnih pogajanj z vsemi stranmi, da bi zagotovili čim hitrejši začetek dobave humanitarne pomoči v Gazo. Prva pomoč naj bi na območje prispela v naslednjem dnevu," je dejal koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths, ki ga je v Ženevi citiral njegov tiskovni predstavnik.

Tudi tiskovni predstavnik izraelske vojske je v četrtek sporočil, da bi morala pomoč v Gazo prispeti najpozneje v soboto. Dodal je še, da so priprave na izraelsko kopensko ofenzivo na območje Gaze končane. Datum začetka ofenzive ni razkril, je pa poudaril, da se je treba izogniti civilnim žrtvam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na egiptovski strani na odprtje mejnega prehoda Rafa čaka okoli 165 tovornjakov s humanitarno pomočjo. Egiptovska radiotelevizija, ki je blizu vladi, je pred tem poročala, da se bo prehod odprl še danes, vendar je Kairo pozneje opozoril, da potrebuje več časa za popravilo ceste.

Po navedbah prič je Egipt danes odstranil betonske bloke v bližini meje in še naprej popravlja cesto na palestinski strani meje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cesta, ki vodi skozi mejni prehod, je edina pot, ki vodi v Gazo in ni pod nadzorom Izraela. Od najnovejše zaostritve je bilo območje Rafe večkrat tarča izraelskega obstreljevanja.

Mejni prehod je danes obiskal Guterres, v soboto pa bosta Egipt obiskala tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Michel je že v četrtek poudaril, da Egipt potrebuje pomoč, saj bi država lahko kmalu sprejela več deset tisoč Palestincev, ki bežijo iz Gaze. Med obiskom se bo srečal z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, skupaj pa se bosta udeležila konference o trenutnem dogajanju na Bližnjem vzhodu.

Gaza je od 7. oktobra dalje pod popolno blokado Izraela, ki v odgovor na napade palestinskega Hamasa, na območju enklave izvaja silovite napade, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih 4137 ljudi.

fa65EbeHsjc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.