STA

 |  Svet

»V Nemčiji mora obstajati ničelna toleranca do antisemitizma«

Nemški kancler Scholz od odprtju sinagoge obsodil porast antisemitizma

Nemški kancler Olaf Scholz je ob odprtju nove sinagoge v mestu Dessau na vzhodu države zagotovil podporo Judom v Nemčiji, ob tem pa obsodil antisemitizem, ki se je okrepil po zaostritvi konflikta med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. V Berlinu pa je potekal shod proti antisemitizmu in v znak solidarnosti z Izraelom.

"V Nemčiji mora obstajati ničelna toleranca do antisemitizma," je dejal Scholz na slovesnosti ob odprtju novozgrajenega judovskega verskega objekta, prvega v vzhodni zvezni deželi Saška-Anhalt od ponovne združitve Nemčije.

Ob tem je zagotovil, da bo Nemčija storila vse, da zaščiti judovsko življenje. "Ta sinagoga sredi Dessaua pravi: judovsko življenje je in ostaja del Nemčije. Sodi sem," je dejal Scholz na slovesnosti, ki je potekala ob poostrenih varnostnih ukrepih, poroča nemška tiskovna agecija dpa.

Po napadu pripadnikov gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra in izraelskih povračilnih napadih na območju Gaze se je v Nemčiji povečalo število antisemitskih incidentov. Sinagoga v Berlinu je bila prejšnji teden tarča napada z molotovkami, na več judovskih domov pa so neznanci naslikali Davidovo zvezdo.

Ne smemo si zatiskati oči, "ko Judje niso varni na nemških ulicah, ko so po domovih namazane Davidove zvezde, ko v sinagoge mečejo zažigalne bombe", je dejal Scholz, ki je na dogodku nosil jarmulko, majhno judovsko kapo iz blaga.

"Ne smemo si zatiskati oči, ko Judje niso varni na nemških ulicah, ko so po domovih namazane Davidove zvezde, ko v sinagoge mečejo zažigalne bombe."

Olaf Scholz,
nemški kancler

Sinagogo so v Dessauu odprli 85 let po tistem, ko je bila sinagoga v mestu uničena v protijudovskem pogromu 9. novembra 1938, znanem kot kristalna noč, ko so nacisti zažigali in ropali sinagoge in podjetja v lasti Judov po vsej Nemčiji, kar velja za začetek prizadevanj Tretjega rajha za izbris Judov.

V nemški prestolnici je medtem potekal shod proti antisemitizmu in v znak solidarnosti z Izraelom. Po navedbah organizatorjev se ga je udeležilo 25.000 ljudi, po ocenah policije pa 10.000. Tiskovna predstavnica policije je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala, da na shodu niso zabeležili večjih incidentov ali izgredov.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v uvodnem govoru pred Brandenburškimi vrati dejal, da je zaščita judovskega življa naloga države. Glede na antisemitske incidente v zadnjih dneh pa je ocenil, da je nevzdržno, da se Judje v Nemčiji danes spet bojijo. "Vsak napad na Jude in judovske ustanove je sramota za Nemčijo," je zatrdil.

Številni demonstranti so vihteli izraelske zastave ter nosili transparente z napisi Ustavite teror nad Judi in Žalujem s svojci izraelskih žrtev - in civilnimi žrtvami med Palestinci. Nekateri udeleženci so v rokah držali fotografije talcev, na shodu pa so nastopili tudi svojci več izraelskih talcev, ki jih zadržuje Hamas.

hRZNt3wApis

Hs1rDZFsJvg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.