STA

 |  Svet

Zahodni voditelji in ZDA potrdili podporo Izraelu

Šesterica voditeljev je v izjavi pozdravila prvi dve pošiljki humanitarne pomoči, ki sta konec tedna vstopili v Gazo

Ameriški predsednik Biden se je v nedeljo o krizi na Bližnjem vzhodu po telefonu pogovarjal tudi z Netanjahujem in papežem Frančiškom

Ameriški predsednik Biden se je v nedeljo o krizi na Bližnjem vzhodu po telefonu pogovarjal tudi z Netanjahujem in papežem Frančiškom
© Gage Skidmore / Flickr

Voditelji ZDA, Nemčije, Kanade, Italije, Francije in Združenega kraljestva so v nedeljo v skupni izjavi ponovno potrdili svojo podporo Izraelu, hkrati pa ga pozvali k spoštovanju mednarodnega prava in zaščiti civilistov. Ameriški predsednik Joe Biden se je o tem pogovarjal tudi z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in papežem Frančiškom.

Šesterica voditeljev je v izjavi pozdravila prvi dve pošiljki humanitarne pomoči, ki sta konec tedna vstopili v Gazo. Kot so sporočili iz Bele hiše, so se ob tem zavezali, da zagotovijo trajen in varen dostop do hrane, vode, zdravstva in druge pomoči civilistom.

Prav tako bodo nadaljevali diplomatska prizadevanja s partnerji v regiji, da se spopad med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas ne bo razširil, pravi izjava.

Ameriški predsednik Biden se je v nedeljo o krizi na Bližnjem vzhodu po telefonu pogovarjal tudi z Netanjahujem in papežem Frančiškom.

V pogovoru z Netanjahujem je pozdravil vstop prve humanitarne pomoči v Gazo, ki je od 7. oktobra, ko je Hamas napadel izraelsko ozemlje, pod blokado izraelskih sil. Odtlej je bilo v obstreljevanju gosto poseljene palestinske enklave ubitih več kot 4600 ljudi.

Biden in Netanjahu sta potrdila, da se bo pomoč Gazi nadaljevala, ameriški predsednik pa se je Netanjahuju zahvalil za pomoč pri izpustitvi prvih dveh ameriških talcev. Govorila sta o prizadevanjih za izpustitev vseh preostalih talcev, ki jih je med napadi zajel Hamas, je sporočila Bela hiša.

V pogovoru s papežem pa je predsednik ZDA glede na navedbe Bele hiše papežu opisal svoj obisk Izraela in prizadevanja za dostavo humanitarne pomoči.

uHCgxH3SPmw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.