STA

 |  Svet

Izrael / »To bi morala biti naša zadnja operacija v Gazi, ker po njej ne bo več Hamasa«

Izraelski obrambni minister je ocenil, da bi lahko spopadi v Gazi trajali še več mesecev, končni cilj Izraela pa je uničiti Hamas

Izraelski obrambni minister Joav Galant je ocenil, da bi lahko spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas trajali še več mesecev, končni cilj Izraela pa je uničiti Hamas. Medtem izraelske sile nadaljujejo obstreljevanje Gaze - sporočile so, da so v 24 urah zadele 320 ciljev, ponoči pa je bilo v napadih ubitih najmanj 70 ljudi.

"Kar zadeva operativne vidike, izraelske vojske na koncu ne bo ustavilo nič. Gre za kombinacijo dveh stvari - naših zračnih zmogljivosti in manevrov na tleh," je v nedeljo v Tel Avivu dejal Galant, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To bi morala biti naša zadnja operacija v Gazi iz preprostega razloga, ker po njej ne bo več Hamasa," je zatrdil obrambni minister. Ob tem je kot naslednjo fazo omenil že nekaj časa pričakovano kopensko operacijo, ki naj bi "prišla kmalu".

Izraelske sile (IDF) medtem nadaljujejo silovito obstreljevanje palestinske enklave v Gazi, ki jo nadzoruje palestinsko oboroženo gibanje Hamas. Njihovi uradniki so sporočili, da je bilo ponoči v raketnih napadih IDF skupno ubitih najmanj 70 ljudi.

"Kar zadeva operativne vidike, izraelske vojske na koncu ne bo ustavilo nič. Gre za kombinacijo dveh stvari - naših zračnih zmogljivosti in manevrov na tleh."

Joav Galant,
izraelski obrambni minister

Izraelska vojska je v izjavi sporočila, da so v zadnjih 24 urah zadeli 320 ciljev na območju Gaze. "Med napadenimi terorističnimi cilji so bili podzemni predori Hamasa, več deset operativnih poveljniških centrov, drugi vojaški kompleksi in opazovalnice," so zapisali.

Palestinske oblasti medtem trdijo, da IDF brez opozorila obstreljuje naseljena območja. Čez noč je bilo 60 zračnih napadov usmerjenih tudi na t. i. varno območje v Han Junisu na jugu Gaze, kamor je Izrael napotil civiliste s severnega dela, poroča britanski BBC.

Najbolj intenzivnega obstreljevanja je sicer še vedno deležen severni del Gaze. Direktor tamkajšnje bolnišnice Al Kuds je povedal, da so jih izraelski obveščevalci že tretjič pozvali k evakuaciji, vendar je ta po njegovih besedah nemogoča zaradi oskrbe pacientov, ki ne morejo nikamor. Dodal je, da je na območje v krogu stotih metrov okrog bolnišnice padlo deset raket.

Izraelska vojska obstreljuje Gazo vse od napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, po katerem je po uradnih podatkih umrlo najmanj 1400 ljudi. V povračilnih raketnih napadih IDF na Gazo pa je bilo po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva doslej ubitih več kot 4650 Palestincev, med njimi več kot 1800 otrok.

TPDSbBydLW4

XRtdldhVHnI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.