Uredništvo

 |  Družba

»Migracije so nekaj najbolj običajnega v človeški zgodovini«

IZJAVA DNEVA

"Ljudje se bojimo neznanega in za večino je pojav migracij neznan, zato bi bilo dobro, da bi o njih vedeli več. Cela zgodovina človeštva je zgodovina migracij! Vsi mi smo potomci prednikov, ki so migrirali, najprej znotraj Afrike, nato zunaj nje na vse ostale celine, razen Antarktike. Migracije so nekaj najbolj običajnega v človeški zgodovini, normalen družben pojav, in to ne samo v obdobju lovstva in nabiralništva na začetku razvoja človeštva, ampak tudi kasneje. Eden bistvenih razlogov, da se do migracij ne vzpostavi bolj pozitivnega odnosa, je, da ljudje o njih malo vedo, hkrati pa se »poskuša migracije zelo pogosto izkoristiti v politične ali ideološke namene«, da se zbuja strah, kar še bolj okrepi odnos ljudi do migracij."

(Prof. dr. Mitja Žagar, znanstveni svetnik na Inštitutu za narodnostna vprašanja, o tem, da je osnovni razlog za oblikovanje odnosa do migrantov strah pred neznanim; via Dnevnikov Objektiv)

© Matic Zorman

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.