Uredništvo

 |  Politika

Zakaj se državne institucije tako izogibajo uporabi očitno nujnih pravnih sankcij proti Janezu Janši?

IZJAVA DNEVA

"Ker gre za razumevanje parlamentarne demokracije in za preživetje na njej temelječe države, si moramo zastaviti vprašanje: zakaj se državne institucije v različnih obdobjih in z različnimi politiki na vrhu tako izogibajo uporabi očitno nujnih pravnih sankcij proti Janezu Janši in zakaj ni ostrih in tehtnih medijskih odzivov nanj? Najprej mi pride na misel strah, nato pa ozadje političnega boja, z vsemi kompromisi, izsiljevanji, kupčijami, dogovori in ostalim, o čemer navadni smrtniki lahko samo ugibamo: takšna dogajanja običajno razkriva šele zgodovina, praviloma mnogo kasneje. Kar se izve v sedanjosti, je običajno naključno odkritje ali pa rezultat žvižgačevega dolgotrajnega in mukotrpnega dela, ki bo na koncu nagrajeno z neizogibno in krivično kaznijo. Dokler ne pride do resnih družbenih sprememb, je minimalna zahteva - pravna država na vseh ravneh."

(Antropologinja in kolumnistka Svetlana Slapšak v Večerovi kolumni o tem, da ni bilo nobenega javnega, institucionalnega ukrepanja proti Janezu Janši po njegovem pozivu k nabavi in ​​uporabi orožja)

Janez Janša

Janez Janša
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.