Uredništvo

 |  Družba

»Ne zgodi se pogosto, da bi se morali pred novo tehnologijo zaščititi, preden bi jo sploh začeli uporabljati«

IZJAVA DNEVA

"Ne zgodi se pogosto, da bi se morali pred novo tehnologijo zaščititi že leta, če ne desetletja, preden bi jo sploh začeli uporabljati. Varnostni strokovnjaki se že nekaj časa zelo resno sprašujejo o neželenih posledicah prihoda kvantnih računalnikov, čeprav tehnologija za zdaj sploh še ni na voljo. Toda že sama možnost njenega obstoja predstavlja tako veliko grožnjo nekaterim zelo pomembnim sistemom, na katerih temelji delovanje naše civilizacije, da problema preprosto ne moremo prezreti."

"Z razvojem spleta in digitalizacijo je postala hitra izmenjava informacij na daljavo nekaj povsem samoumevnega. A za varno delovanje takšne izmenjave podatkov potrebujemo zanesljive in učinkovite metode šifriranja, tako da nekdo, ki na primer prestreže prenos informacij med banko in njenim uporabnikom, ne more ugotoviti, kaj je v teh podatkih, in jih kakorkoli zlorabiti."

(Filozof, fizik in publicist Sašo Dolenc v Delovi kolumni o tem, da se z razvojem šifrirnih sistemov, ki jih tudi kvantni računalniki ne bodo zlahka zlomili, ukvarjajo vsi, ki morajo poskrbeti za varno izmenjavo informacij)

Sašo Dolenc

Sašo Dolenc
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.