Dušan Keber

 |  Mladina 46  |  Politika

Zdravstvo kot pokop ali vstajenje vlade?

Če bo vlada začela reševati ključne zdravstvene probleme, se ji za drugi mandat ni treba bati. Še vedno ji ostaja nekaj časa.

Iniciativa Glas ljudstva za ohranitev javnega zdravstva

Iniciativa Glas ljudstva za ohranitev javnega zdravstva
© Janez Zalaznik

Težave v zdravstvu, ki jih državljani čutijo predvsem kot vse slabšo dostopnost do zdravnika in dolge čakalne dobe, se stopnjujejo več zaporednih vladnih mandatov, od pojava pacientov brez izbranega zdravnika po letu 2019 pa smo soočeni z največjo moralno krizo v zgodovini slovenske države. Sedanja vlada ni imela izbire, kot da njeno reševanje postavi v vrh svojih prioritet. Žal je ostalo samo pri obljubi. Vse doslej se je izogibala poimenovanju ključnih problemov in še manj njihovemu odpravljanju: neustavnemu znižanju normativov za družinske zdravnike, usodni napaki ustavnega sodišča, ki je koncesionarjem dovolilo ustvarjanje dobičkov iz javnega denarja, parazitiranju zasebnega zdravstvenega sektorja na javnem, odsotnosti normativov za delo specialistov, naraščanju neformalnega zasebnega sektorja na račun zdravnikov z dvojno prakso (dvoživk), nespoštovanju koncesijske zakonodaje; zatiskanju oči pred davčnimi optimizacijami v zasebnem sektorju itd; z eno besedo: privatizaciji in razgrabljanju javnega sektorja. Nepriznavanje pravih vzrokov je vodilo h klavrnim »reformnim« predlogom (digitalizacija, poskus podržavljenja ZZZS), ki jih je vlada umaknila; edini sprejeti ukrep (Zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema) pa se je razkril kot še en način pretakanja javnega denarja v žepe dvoživk in ga vlada kot neučinkovitega ukinja leto dni prej, kot je nameravala. Čakalne dobe so se v zadnjem letu še podaljšale, brez zdravnika je ostalo dodatnih deset tisoč pacientov. Zadnja številka: 142.000. Na prvi pregled pri specialistu čaka nedopustno dolgo 75.000 oseb oziroma 18.000 več kot leto poprej.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.