Uredništvo

 |  Družba

Kaj je kozmični dež?

IZJAVA DNEVA

"Kot strokovni termin ne. Obstaja vsak del: kozmično kot tisto, kar je povezno z vesoljem, in dež, ki je povezan z vremenom na Zemlji. Edini primer, o katerem bi lahko govorili v povezavi z vesoljem o neke vrste dežju, bi bil zelo redek pojav, ko imate veliko število meteorjev, ki se zarinejo v Zemljino atmosfero."

"Gre za zelo lep pojav, ki se zgodi vsakih nekaj deset let, in za katerega tudi zelo točno vemo, kdaj bi se lahko zgodil. Če se pogovarjamo o konkretni sredi v tem tednu, se ni zgodilo prav nič takšnega. Bodimo popolnoma jasni, meteorski dež, kot se temu reče, ne vpliva na življenje na Zemlji. Naj ponovim znova, kozmični dež ni strokovni termin, je skovanka dveh besed, ki ne sodita skupaj."

(Astrofizik Tomaž Zwitter v intervjuju za MMC RTV Slovenija o tem, ko je poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj po zapletu s prvim glasovanjem izjavil, da so vzroki za težave pri glasovanjih lahko tudi zunanji vplivi, saj da je na primer "kozmični dež v ne vem, kateri državi – Danska, Nizozemska, Norveška – dokazano povzročil sistemsko napako v glasovanju v digitalnem in fizičnem glasovanju")

Tomaž Zwitter

Tomaž Zwitter
© YouTube

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.