Poezija kot sredstvo upora

Spoštovani, v Mladini z dne 27. 11. 2023 na str. 11 v članku Luke Volka Poezija kot sredstvo upora s podnaslovom Študenti ljubljanske Filozofske fakultete so protestno brali palestinsko poezijo citirate sporočilo študentke Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL), ki EU in vodstvu FF očita strahopetnost, čeprav je branje poezije potekalo na FF z dovoljenjem taistega vodstva, ki bi se lahko do dogodka opredelilo negativno ali pa bi ga ignoriralo.

Filozofska fakulteta kot osrednja slovenska humanistična institucija pri študentih spodbuja razmišljanje in kritično misel ter opredeljevanje do svetovnih problemov, zato je institucija odprtih vrat za izražanje solidarnosti z manjšinami, ki se jim godijo krivice, in za opozarjanje na probleme v družbi. Redno gostimo dogodke Amnesty International in smo nasploh odprti za družbeno kritičnost in izražanje solidarnosti, tudi v povezavi z izraelskimi napadi na civilno prebivalstvo v Palestini ali risanjem svastike na vrata Židovskega centra. Tako so kolegi in kolegice na Oddelku za etnologijo Filozofske fakultete na Zavetiški 5. 10. gostili Kulturno ambasado Palestine z dogodkom z naslovom Uspavanje: melodije spominov, uteh in sanj, prof. dr. Uršula Čebron-Lipovec je skupaj s študenti 21. 11. organizirala dogodek z naslovom Genocid v Palestini: kaj lahko naredimo?, pripravljajo še dogodek Genocid v Palestini 2: Teorija in praksa sionizma v začetku decembra.

Pa še à propos branja palestinske poezije: študentke pripadnice študentskih društev Iskra in Mladi za podnebno pravičnost so na vodstvo v nedeljo, 19. 11., ob 14.43, naslovile odločitev, da bodo v sredo, 22. 11., ob 12. uri na Filozofski fakulteti brale palestinsko poezijo. V odgovoru na sporočilo smo zapisali, da podpiramo njihovo branje palestinske poezije, da pa se branja ne vodstvo FF ne predstavniki študentov iz Študentskega sveta FF ŠSFF ne bodo udeležili, ker istočasno poteka seja fakultetnega senata. Mislim, da smo vsi dolžni govoriti resnico in nič drugega kot to: postavljanje odsotnosti predstavnikov vodstva FF na dogodku v kontekst strahopetnosti je torej povsem neprimerno, še toliko bolj pa v luči razprave na senatu FF, ki je potekala skoraj istočasno z branjem poezije in kjer se je senat opredelil do podpisa peticije v podporo Palestini, ki jo bomo naslovili na vlado Republike Slovenije.

Žal v kontekstu potrošniške družbe, ki hlasta po dobrih zgodbah, v medijih bistveno več prostora dobijo obsodbe kot pohvale: na Filozofski fakulteti si želimo, da bi nas pri vsem, kar pomenimo in damo družbi na področju družboslovja in humanistike, predstavljali pozitivno oziroma vsaj objektivno. Tako se bodo razprave osredotočale na tiste, za katerih podporo organiziramo dogodke, in ne bodo povzročale dodatnih nesporazumov. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.