Uredništvo

 |  Družba

»Preostane nam čakanje na novo Sinead O'Connor«

IZJAVA DNEVA

"Šele papež Frančišek je zares prisluhnil žrtvam spolnih zlorab in ob hudih uporih v cerkvenih vrstah na glavo obrnil dotedanje protokole, ki so zadevali prijave kleriškega nasilja, ravnanje z žrtvami in storilci. Številni menijo, da tudi Frančišek ni naredil vsega, kar bi moral, toda po dobrih tridesetih letih od odmevnega nastopa irske glasbenice je vseeno v Cerkvi zelo drugače: v vrhovih njenih hierarhij ni več nikogar, ki bi si drznil podvomiti o obstoju množične pedofilije med božjimi služabniki. Vsaj javno ne."

"Preostane nam torej čakanje na novo Sinead O'Connor, ki bo brezkompromisno zastavila samo sebe in odmevno zavpila, kar je treba zavpiti. Da je, na primer, RKC še vedno institucija sprenevedanja, da je Benjamin Netanjahu vojni zločinec, Joe Biden njegova desna roka, Ursula von der Leyen in Emmanuel Macron glas orožarske industrije …, mi vsi pa ovce na poti v zakol."

(Novinarka Ranka Ivelja v Dnevnikovi kolumni o tem, ko je leta 1992 irska pop zvezdnica Sinead O'Connor v ameriškem TV-šovu Saturday Night Live pred očmi večmilijonskega občinstva raztrgala fotografijo papeža Janeza Pavla II, da bi opozorila na spolne zlorabe irske duhovščine)

Papež Frančišek

Papež Frančišek
© Benhur Arcayan / WikiCommons

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.