Uredništvo

 |  Svet

»Doba imperijev se je že zdavnaj končala«

IZJAVA DNEVA

"Putin vedno znova razglaša, da obstoj Ukrajine ni zgodovinsko utemeljen, saj je sestavljena iz ozemelj, ki so bila dolgo del ruskega imperija. Toda podobno je mogoče reči tudi za današnje države v Evropi. Mnoge so bile prej povezane v otomansko, avstro-ogrsko ali rusko cesarstvo. Tudi globalno gledano je velika večina od 193 držav, ki so članice ZN, pridobila neodvisnost šele po drugi svetovni vojni. V zgodovinskem obdobju, s katerim se ukvarja Putin, mnoge od teh držav niso obstajale niti v človeški domišljiji."

"Težava je v tem, da se je doba imperijev že zdavnaj končala. Putin pa trmari in nikakor noče sprejeti dejstva, da zdaj živimo v dobi nacionalnih držav in mednarodnega reda. Ta temelji na načelu ozemeljske celovitosti držav, zapisanem v Ustanovni listini ZN, ki prepoveduje vsakršno spreminjanje državnih meja z uporabo sile. Toda Putin še naprej fantazira o ponovni ustanovitvi ruskega imperija s pripojitvijo Ukrajine in Belorusije (ter morda še mnogih drugih sosednjih držav)."

(Carl Bildt, nekdanji švedski premier in zunanji minister, Project Syndicate, o tem, da Putin vedno znova razglaša, da obstoj Ukrajine ni zgodovinsko utemeljen, saj je sestavljena iz ozemelj, ki so bila dolgo del ruskega imperija; via Večer)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.