Uredništvo

 |  Družba

NIJZ in Kreku globa zaradi kršitev med epidemijo

NIJZ mora zaradi kršenja zakona v času epidemije plačati 40.000 evrov, tedanji direktor Milan Krek pa tisoč evrov

NIJZ je med epidemijo covida-19 sklenil posel za slaba dva milijona evrov za vzpostavitev klicnega centra, ne da bi pri tem izvedel ustrezne postopke javnega naročanja, ugotavlja sodišče, zato je naložilo globo tako NIJZ kot takratnemu direktorju Milanu Kreku, poroća časopis Delo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je javno naročilo neupravičeno oddal po postopku s pogajanji brez predhodne objave, za kar niso bili izpolnjeni pogoji, je odločilo okrajno sodišče v Ljubljani. NIJZ in takratni vodja Milan Krek sta se na sodišču sklicevala na nujnost postopka zaradi širjenja epidemije, medtem ko predpisanega postopka javnega naročanja do jeseni, ko so se slabe epidemiološke napovedi začele uresničevati, ne bi mogli uspešno izpeljati, poroča časopis Delo.

Sodišče je ugotovilo, da ni šlo niti za nepredvidljiv dogodek niti za skrajno nujnost, ki bi upravičevala takšno javno naročilo. Epidemija covida-19 julija 2021 namreč ni bila nepredvidljiv dogodek, predvidljiva pa je bila tudi rast števila okuženih jeseni istega leta.

Kot navaja Delo, gre za posel iz avgusta 2021, ko je NIJZ sklenil pogodbi za izvajanje storitve klicnih centrov za iskanje stikov in za izvajanje IT-podpore klicnim centrom v višini 1,97 milijona evrov brez DDV-ja oz. 2,3 milijona evrov z davkom.

Sodišče je NIJZ naložilo 40.000 evrov globe, takratnemu direktorju Milanu Kreku pa tisoč evrov globe. NIJZ se je na razsodbo pritožil zaradi kršitev materialnih določb zakona in zmotnih ugotovitev dejanskega stanja, še poroča Delo.

Sodba še ni pravnomočna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.