Uredništvo

 |  Družba

»Znanje ni več cenjeno. Družba je naravnana na poneumljanje.«

IZJAVA DNEVA

"Znanje ni več cenjeno. V Sloveniji veljata slepa tekmovalnost in gonja za točkami. Družba je naravnana na poneumljanje. Če ne sledimo strogo učnim načrtom, smo lahko v stiski; ker otrok ne bo dosegel uspeha na tekmovanju, bodo starši besni, če ne bo dosegel najvišje ocene, bodo spet jezni."

"Učitelj naj uči, starši naj pa vzgajajo in bodo starši svojim otrokom. Otrok mora doma delati domačo nalogo, učitelj pa mora biti razsoden, koliko naloge bo dobil in da bo ta smiselna. Narediti jo mora otrok, ne kdo od domačih. Starši naj otroka spodbujajo. Ali da mu, ko se zatakne, rečejo, nič hudega, pojdi do gospe učiteljice. Namesto tega pa najamejo inštruktorja, kar je najslabše. S tem otroku sporočajo, da je neumen in nesposoben, da bi znal sam narediti tako kot drugi. Tako ga oropajo delovnih navad, kot so vztrajnost, osredotočenost, trma, da dosežeš cilj. "

(Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije ter ravnateljica ljubljanske OŠ Danile Kumar Mojca Mihelič v intervjuju za Delo o tem, da so vse mednarodne raziskave letos pokazale precejšen upad znanja)

© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.