Uredništvo

 |  Politika

»Mogoče ne znam biti pretirano diplomatska«

IZJAVA DNEVA

"Sama si želim biti drugačna v politiki, mogoče niti ne znam biti pretirano diplomatska. Umetnost odgovarjati na vprašanje in povedati nič ni nekaj, kar bi si sama želela gojiti, želim biti neposredna, res pa je, da je v diplomaciji včasih treba biti previden."

"Vse bolj se zavedam, kako zelo je na tej funkciji pomembna moč besede. Ustroj vodje države, torej head of state, je v slovenskem ustavnem redu podoben avstrijskemu, nemškemu. Mnogi drugi predsedniki po Evropi imajo bistveno več pooblastil, kot jih ima slovenski predsednik oziroma zdaj predsednica. A ustavo je treba spoštovati in jaz se moram zavedati njenih omejitev. Ko sem kandidirala, sem se zavedala, da bom morala biti veliko med ljudmi, a niti v sanjah si nisem predstavljala, kako zelo veliko je povabil, ki izražajo željo, da se nekega dogodka udeleži predsednica republike. Če bi želela biti povsod, en sam klon ne bi bil dovolj, Nataš bi moralo biti bistveno več."

(Predsednica republike Nataša Pirc Musar v intervjuju za Dnevnikov Objektiv o tem, da je danes videnje njene funkcije nekoliko drugačno, kot je bilo v času kandidature)

Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar
© Luka Dakskobler

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.