Kaj ko bi predsednica republike malo stopila na zavoro?

V medijih odmevata intervju s predsednico republike Natašo Pirc Musar in oster odziv nanj v Gibanju Svoboda, kar vznemirja državljane, ki si želimo boljših odnosov vsaj med najpomembnejšimi nosilci oblasti.

Osnovni problem je (ali bi vsaj moral biti) ne morebitni Golobov pritisk na notranjo ministrico, ki je političarka, ampak morebitni pritisk na policijo. Glede na izkušnje iz preteklosti, kaj vse smo doživeli, sta ga Janša in njegov notranji minister Hojs res izvajala in to veliko bolj intenzivno, a se jima ni nič zgodilo. Se potem tudi tu srečujemo z dvojnimi merili?

Drugi problem je odnos med predsednikom vlade Robertom Golobom in predsednico republike Natašo Pirc Musar, ki je skrhan že od vsega začetka. Predsednica je zaposlila njegovo »tožnico«, ki ji popolnoma zaupa. Niti si ne poskuša ustvariti svojega mnenja, ampak verjame njeni izjavi, »da stoji za svojimi besedami«. To pa pomeni, da je v njenih očeh Golob kriv že pred izrekom KPK. Trdi, da ni del te zgodbe, a po mojem ne bi bila samo v primeru, če bi Tatjano Bobnar zaposlila, ko bi zadeva že bila zaključena. Zgolj hipotetično me zanima dvoje. Kaj bo storila, če se izkaže, da Golob ni izvajal pritiskov? Bo svojo svetovalko odpustila, ker je izrabila njeno zaupanje? In ali je potem Janša še sploh primeren za morebitnega ponovnega predsednika vlade?

Da bi Golob moral odstopiti, je bil samo njen načelen odgovor na novinarjevo vprašanje, a v luči njene vloge „delodajalke“, lahko nehote zbudi revolt zaradi dozdevnega nasprotja interesov. Strinjam se, da bi moral odstopiti vsak politik in še marsikdo, če se mu dokaže, da ni delal prav. To pa se pri nas skoraj ne dogaja in skoraj nihče ne prevzame odgovornosti. Se je ali se bo s predstavniki prejšnje vlade kaj zgodilo? Bodo vsaj vrnili četrt milijona, ki jim ga je kot nadomestilo za dopust razdelil Černač, pa se je izkazalo za nezakonito itd.? In za vse neustavne rabote? Dvomim, da bo v takem okolju Golob odstopil, čeprav se mu dokaže načeta integriteta.

Prav tako menim, da bo predsednica republike Nataša Pirc Musar razvrednotila svojo funkcijo moralne avtoritete, če se bo tolikokrat in neselektivno oglašala. Nehote tudi zbuja vtis, da bi rada postala še „nadzornica“ vlade, ko kliče k sebi ministrico za zdravje, da bo izvedela, kaj ta namerava. Pravi, da bi pomagala, ker ima veliko časa. Lepo, ampak ali je hkrati z njo povabila še Goloba ali se kar vmešava? Gradi na svojem prvem sestanku z nekaterimi strokovnjaki, med drugim z Bešičem, za katerega ji je žal, da ni več minister, ni pa povabila recimo dr. Kebra, da bi povedal svoje mnenje, čeprav gotovo ve za njegovo prizadevanje. In zaradi tega sestankovanja naj bi že postala ekspert in svetovalka za zdravstveno področje? Morda pretiravam in ji delam krivico, se mi pa to dozdeva iz prebranega v medijih.

In zelo me je pogrela njena trditev, da se Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta ne sme odločati ne za eno ne za drugo stran. Bog ne daj, da bi zastopali pravično stališče in se oddaljili od podpore zla in nasilja močnih. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.