Uredništvo

 |  Družba

Vloga masturbacije skozi zgodovino

Še posebej pripadniki meščanskega sloja naj bi svoja telesa uporabljali čim bolj v skladu z naravo – in ne tako kot plemstvo, izumetničeno in plehko

V članku z naslovom Prste stran!, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinarka Solveig Grothe piše o tem, da je presenetljivo, da so se ravno v dobi razsvetljenstva zdravniki združili v boju proti samozadovoljevanju. "Soloseks" naj bi preprečila svarila pred grozljivimi posledicami.

"V srednjem veku vse do zgodnjega novega veka masturbacija v medicinskih, moralnih in verskih spisih ni imela vidnejše vloge. Nekateri teološki avtorji so jo celo priporočali zaradi zdravstvenih razlogov, ženske naj bi na primer obvarovala pred morebitno smrtonosno histerijo. Do histerije je po takratnem dojemanju prišlo zato, ker se je v ženski nabirala semenska tekočina, ki jo je bilo s samozadovoljevanjem mogoče odvesti," piše Solveig Grothe.

"V srednjem veku vse do zgodnjega novega veka masturbacija v medicinskih, moralnih in verskih spisih ni imela vidnejše vloge. Nekateri teološki avtorji so jo celo priporočali zaradi zdravstvenih razlogov, ženske naj bi na primer obvarovala pred morebitno smrtonosno histerijo."

"Nenaravno spolnost in neproduktivna poželenja vseh vrst so tako preganjali kot slabe stvari, ki so bile v nasprotju z namenom države v zvezi z zakonsko zvezo: pridobiti veliko zdravih, vzdržljivih državljanov (po besedah zdravnika Wilhelma Josephija, šolanega v Göttingenu, leta 1788). Še posebej pripadniki meščanskega sloja naj bi svoja telesa uporabljali čim bolj v skladu z naravo – in ne tako kot plemstvo, izumetničeno in plehko," še poudari Grothe.

VEČ V POSEBNI ŠTEVILKI POŽELENJE, KI JO NAJDETE TUDI V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.