Uredništvo

 |  Politika

»Po padcu socializma je bil politični zmagovalec Janša, lahko pa bi bil tudi kdo drug« 

IZJAVA DNEVA

"Po padcu socializma je bil politični zmagovalec tisti, ki je pravočasno zagrabil in artikuliral sentiment populacije, ki je bila ali se je čutila deprivilegirano v prejšnjem sistemu. To je bil Janša, lahko pa bi bil tudi kdo drug. Levi pol se po padcu socializma vrti v krogu, ker mu manjka osrednji kohezivni element, s socialistično ideologijo, ki jo je prejel od političnih predhodnikov, pa v novi državi seveda ne more biti več učinkovit. Obenem v kolektivizmu vzgojen levi pol trepeta pred nevarnostjo novega vodje, novega kulta osebnosti. Zato ima ambivalenten odnos do hierarhij, do avtoritet – ali preveč ali premalo. Vendar zagovarjati normo enakosti ne pomeni, da nihče ni vodja. Človeške družbe delujejo po hierarhičnem principu, pri čemer pametne družbe vzpostavijo trdne mehanizme za omejevanje vladajočih in s tem skupnosti ohranjajo v ravnovesju."

(Mateja Ratej, zgodovinarka, sociologinja, publicistka, v intervjuju za Dnevnikov Objektiv, o tem, da volilci vedno znova polagajo upe v novince v političnem prostoru)

Mateja Ratej

Mateja Ratej
© Marko Pigac

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.