Uredništvo

 |  Družba

Evropska spolna revolucija

Psihoanalitiki in medicinski strokovnjaki so predramili zakrknjeno družbo

V članku z naslovom Neskončne širjave sle, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinar Oliver Das Gupta piše o tem, da se je na Dunaju in v Berlinu na prehodu v dvajseto stoletje dogajala evropska spolna revolucija. Psihoanalitiki in medicinski strokovnjaki so predramili zakrknjeno družbo.

"Skoraj neverjetno se zdi, da je ravno v politično nazadnjaških kraljevinah, Nemčiji in Avstriji, spolnost postala nekaj skoraj otipljivega. Medtem ko so druge znanstvene panoge in kultura v obeh velesilah veljale za vodilne na svetu, sta družbenopolitično prevladovala konservativnost in anahronizem. Z ustanovitvijo nemškega cesarstva leta 1871 se je zloglasni pruski zakonski člen 175, po katerem je bila moška homoseksualnost kazniva, razširil tudi po novem delu države. Homoseksualcem, ki so v deželah Baden in Württemberg ali na Bavarskem dotlej živeli brez strahu pred kazenskim pregonom, je od tega leta grozil zapor," piše Oliver Das Gupta.

"Skoraj neverjetno se zdi, da je ravno v politično nazadnjaških kraljevinah, Nemčiji in Avstriji, spolnost postala nekaj skoraj otipljivega. Medtem ko so druge znanstvene panoge in kultura v obeh velesilah veljale za vodilne na svetu, sta družbenopolitično prevladovala konservativnost in anahronizem."

"V avstroogrskem cesarstvu so šli še dlje in država Habsburžanov je kriminalizirala tudi istospolne odnose med ženskami, čeprav je bila javna skrivnost, da je imel Ludvik Viktor, najmlajši cesarjev brat, raje moške. Dvojna morala je prevladovala tako v nemškem kot avstroogrskem cesarstvu, kjer je cvetela prostitucija in so se veljaki izborno kratkočasili med rjuhami," še poudari Das Gupta.

VEČ V POSEBNI ŠTEVILKI POŽELENJE, KI JO NAJDETE TUDI V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.