STA

 |  Družba

Upravne enote / Začetek tridnevne stavke

Nadaljuje se tudi stavka zdravnikov

Upravna enota Ljubljana, Oddelek za tujce

Upravna enota Ljubljana, dddelek za tujce
© Borut Krajnc

Zaposleni na večini upravnih enot po državi danes začenjajo tridnevno stavko. V tem času bodo zagotavljali najnujnejše storitve, ponekod bodo zaprti krajevni uradi. Že tretji teden pa se nadaljuje zdravniška stavka. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides in vladni pogajalci naj bi se danes znova dobili na pogajanjih.

Zaposleni na upravnih enotah že desetletje opozarjajo na težave, s katerimi se soočajo. A se ves ta čas, tudi po enodnevni opozorilni stavki nekaterih upravnih enot v lanskem novembru, razmere niso spremenile, je ob danes začeti tridnevni stavki na večini upravnih enot opozoril predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk.

V praksi se je izkazalo, da je stavka edini način, da se karkoli spremeni, sicer pač ostaja status quo, stanje, kot je že desetletje, je dejal Verk. Na kadrovsko, materialno, prostorsko stisko, ki jo posebej občutijo na večjih upravnih enotah, po njegovih besedah še posebej aktivno opozarjajo zadnjih pet let.

A spremenilo se ni nič, neobdelane vloge gredo v desettisoče, takšno količino upravnih postopkov pa je nemogoče izpeljati, je opozoril. V prvi vrsti gre po njegovih besedah za različne vloge tujcev, kar pa posledično ovira tudi ostalo upravno odločanje, saj se veliko upravnih delavcev, ki so se sicer ukvarjali z gradbenimi ali socialnimi zadevami, ukvarja z vlogami tujcev.

Ob tem pa upravne enote po pogojih niso konkurenčne, ne le v primerjavi s primerljivimi delovnimi mesti v zasebnemu sektorju, ampak tudi v primerjavi z ostalim javnim sektorjem oz. državno upravo, je dejal predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković.

"Žal odgovorni v tej državi za ta del javnega sektorja oz. državne uprave očitno računajo, da bomo zaposleni še vedno delali na etični pogon, ampak tega etičnega pogona je že zdavnaj zmanjkalo. Stanje na upravnih enotah se poslabšuje."

Dragan Stanković,
predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni

Kot je pojasnil, zaposleni odhajajo na ministrstva, kjer so plačni razredi in nazivi veliko bolj urejeni, čedalje pogosteje pa tudi v organe lokalnih skupnosti. Novih zaposlenih pa, ne glede na številne razpise, ni oz. jih ni toliko, da bi nadoknadili število tistih, ki odidejo. Po Verkovih navedbah jim namreč načelniki lahko v podpis ponudijo pogodbo o zaposlitvi z zneskom nižjim od minimalne plače, tistim z univerzitetno izobrazbo pa za 1400 evrov bruto.

"Žal odgovorni v tej državi za ta del javnega sektorja oz. državne uprave očitno računajo, da bomo zaposleni še vedno delali na etični pogon, ampak tega etičnega pogona je že zdavnaj zmanjkalo. Stanje na upravnih enotah se poslabšuje," je poudaril Stanković.

S svojimi zahtevami želijo tako obrniti trend drsenja v revščino za obstoječe zaposlene, hkrati pa spodbuditi mlade, da bi se sploh hoteli na upravnih enotah zaposliti, je pojasnil predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Linhartovi Slobodan Vuk. Pri tem je opozoril, da so na upravnih enotah pristojni tudi za nekatera volilna opravila. Bližajo se evropske volitve, napoveduje se posvetovalni referendum o Jeku 2. Glede na preobremenjenost pa bo še to dodatno opravilo nemogoče opravljati, je dejal.

V sindikatu državnih organov so ob tem posebej kritični do službe za upravne enote na ministrstvu. Predlagajo, da se ta služba ukine ali primerno drugače uredi, da bo začela delovati, je dejal sekretar sindikata Renato Romič. Poudarjajo pa, da so pripravljeni na pogajanja, a pričakujejo resno ponudbo, saj je bil po besedah Romiča predlog, ki so ga od vladne strani prejeli prejšnji teden, "milo rečeno ponižujoč".

Jih je pa poleg napovedi ministrstva, da stavka ne bo plačana, zmotil tudi seznam obveznih del med stavko, ki ga je na dveh straneh pripravila omenjena služba. Če bi uslužbenci upravnih enot med stavko vse to opravljali, bi to pomenilo, ne le da stavka ni možna, ampak bi delali nekatera dela, ki niso ravno temeljna dela upravnih enot, je ugotavljal Verk.

Po podatkih sindikata so se za stavko odločili javni uslužbenci 41 od skupno 58 upravnih enot. Na 26 upravnih enotah, vključno z ljubljansko in mariborsko, stavkajo danes in bodo še v torek in sredo. Na 15 upravnih enotah pa so se odločili za enodnevno stavko na enega od teh treh dni. Po navedbah sindikata stavka poteka na upravnih enotah z okoli 2000 zaposlenimi oz. 85 odstotki vseh zaposlenih v upravnih enotah.

Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da se dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote soočajo že dolga leta. Tako kot pri zdravnikih pa vztrajajo pri reševanju plačnih vprašanj v okviru celovite prenove plačnega sistema javnega sektorja.

Fides je sicer v petek, ob koncu drugega tedna stavke, ugotavljal, da jim vlada ni ponudila "nič takega, da bi zadovoljila vsaj delu stavkovnih zahtev". Stavko tako nadaljujejo. Danes naj bi na zborih stavkajočih, ki bodo potekali v nekaterih zdravstvenih ustanovah, razkrili število umikov soglasij za nadurno delo, ki so jih zbirali v minulem tednu.

Uresničitev napovedi o umiku soglasij zdravnikov za nadurno delo bi kar močno zarezala v delovne procese. Kot je v petek dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, bi umik soglasij predstavljal težavo predvsem za manjše bolnišnice in za manjše oddelke v velikih bolnišnicah.

Danes naj bi se sicer nadaljevala stavkovna pogajanja med vlado in Fidesom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.