STA

 |  Svet

Usmrtili štiri moške, obsojene vohunjenja za Izrael

Obsodili so jih zaradi sodelovanja z Izraelom pri načrtovanju sabotaže iranskega obrambnega objekta

V Iranu so davi usmrtili štiri moške, ki so jih obsodili zaradi sodelovanja z Izraelom pri načrtovanju sabotaže iranskega obrambnega objekta. Medtem so v nedeljo v Teheranu sklenili sojenje švedskemu diplomatu Johanu Floderusu, ki je obtožen vohunjenja za Izrael.

Moške so aretirali julija 2022 in jih obtožili, da so skušali izvesti operacijo proti objektu iranskega obrambnega ministrstva v osrednji provinci Isfahan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran trdi, da jih je izraelska obveščevalna agencija Mosad rekrutirala približno leto in pol pred operacijo. Moške so poslali v afriške države na urjenje v vojaške centre, kjer so bili prisotni izraelski agenti. Na smrt so jih obsodili septembra lani.

Medtem se je v nedeljo sklenilo sojenje švedskemu diplomatu Johanu Floderusu, ki je delal za Evropsko unijo. Iransko tožilstvo je zahtevalo najvišjo možno kazen za moškega, ki ga obtožuje vohunjenja za Izrael, je poročala iranska agencija Mizan Online.

Tožilec je na sojenju dejal, da je Floderus obtožen "zelo obsežnega obveščevalnega sodelovanja s sionističnim okupacijskim režimom". "Glede na naravo in škodljive posledice obtoženčevih dejanj zahtevam najvišjo kazen," je dodal.

Floderus je med drugim obtožen dejanj proti varnosti države, korupcije in obveščevalnega sodelovanja z režimom v Izraelu. Grozi mu smrtna kazen.

Aretirali so ga aprila 2022 na teheranskem letališču, ko se je s potovanja s prijatelji vračal v Iran. Sojenje se je začelo decembra lani, datum izreka sodbe pa še ni znan.

Švedska in EU sta večkrat pozvali k izpustitvi Floderusa, saj da ni razloga, da ga zadržujejo v zaporu, kjer je priprtih več nasprotnikov oblasti.

PVN5tRneWCU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.