STA

 |  Politika

Anketa / Golobovo vlado podpira približno tretjina vprašanih

22,5 % vprašanih ne ve, koga bi volili, 8,4 % vprašanih pa ne bi izbralo nobene od obstoječih strank

Robert Golob, predsednik vlade in vodja stranke GIbanje Svoboda

Robert Golob, predsednik vlade in vodja stranke GIbanje Svoboda
© Borut Krajnc

Vlada premierja Roberta Goloba in stranka Svoboda tudi letos izgubljata podporo volivcev. Vlado podpira približno tretjina vprašanih. Največ javne podpore ima največja opozicijska stranka SDS, največja koalicijska stranka Svoboda pa je na drugem mestu, ugotavlja javnomnenjska anketa, ki jo je za POP TV izvedla Mediana.

Če bi bile volitve v nedeljo, bi SDS obkrožilo 23,4 odstotka vprašanih, kar je sicer 1,5 odstotne točke manj kot decembra. Največja koalicijska stranka Svoboda ima 13,7 odstotka podpore, decembra 15,6 odstotka.

Sledijo koalicijski Socialni demokrati z 8,7 odstotka podpore (decembra 6,4 odstotka), Levica s 5,2 odstotka (decembra pet odstotkov) in opozicijska Nova Slovenija, ki ji je podpora od prejšnjega meseca zrasla za 0,8 odstotne točke na 4,3 odstotka, je v nedeljo poročala POP TV.

Med zunajparlamentarnimi strankami tokrat največ podpore uživajo Pirati (2,5 odstotka), SNS (2,4 odstotka), Resnica (1,4 odstotka), SLS (1,2 odstotka), Vesna (1,1 odstotka), Naša prihodnost in Dobra država (0,3 odstotka), Naša dežela (0,2 odstotka) in Konkretno (0,0 odstotka). Drugo stranko bi volilo 2,1 odstotka vprašanih.

22,5 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volili. Medtem 8,4 odstotka vprašanih ne bi izbralo nobene od obstoječih strank, ostali (1,8 odstotka) pa niso želeli odgovoriti ali pa bi oddali prazno glasovnico (0,9 odstotka).

Delo vlade podpira 30,8 odstotka vprašanih, ne podpira je 54,8 odstotka. Še manj podpore ima DZ, ki ga podpira 21,3 odstotka vprašanih, 59,3 odstotka pa ga ne podpira, kaže anketa.

Anketiranci so najboljšo oceno med politiki znova podelili poslancu SDS Anžetu Logarju, drugo gospodarskemu ministru Matjažu Hanu in tretjo predsednici republike Nataši Pirc Musar.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je na četrtem mestu, na petem pa je evropska poslanka Ljudmila Novak. Finančni minister Klemen Boštjančič je skočil na šesto mesto, predsednica SD Tanja Fajon pa je nazadovala na sedmo. Opozicijski poslanec NSi Jernej Vrtovec je osmi. Na devetem mestu je tokrat minister za obrambo Marjan Šarec, sledi pa vodja poslancev SD Jani Prednik.

Predsednik SDS Janez Janša je napredoval na 11. mesto na lestvici, Golob pa je zdrsnil za dve mesti na 17. mesto. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan pa je po aferi sodna stavba iz zgornjega dela lestvice zgrmela za kar devet mest na 18. mesto.

Javnomnenjsko raziskavo je Inštitut Mediana za POP TV opravil med 22. in 25. januarjem na vzorcu 716 polnoletnih prebivalcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.