STA

 |  Svet

Biden / »Naj nihče ne dvomi, da bomo odgovorne kaznovali«

V Jordaniji so bili ubiti trije ameriški vojaki, ZDA pozvale k napadom na Iran

Potem ko so bili v napadu z brezpilotnim letalnikom v Jordaniji v nedeljo ubiti trije ameriški vojaki, so številni člani ameriškega kongresa predsednika Joeja Bidna javno pozvali h krepitvi napadov na oborožene skupine na Bližnjem vzhodu, ki so povezane z Iranom, in tudi na sam Iran

Potem ko so bili v napadu z brezpilotnim letalnikom v Jordaniji v nedeljo ubiti trije ameriški vojaki, so številni člani ameriškega kongresa predsednika Joeja Bidna javno pozvali h krepitvi napadov na oborožene skupine na Bližnjem vzhodu, ki so povezane z Iranom, in tudi na sam Iran
© Jay Godwin / Flickr

Potem ko so bili v napadu z brezpilotnim letalnikom v Jordaniji v nedeljo ubiti trije ameriški vojaki, so številni člani ameriškega kongresa predsednika Joeja Bidna javno pozvali h krepitvi napadov na oborožene skupine na Bližnjem vzhodu, ki so povezane z Iranom, in tudi na sam Iran, poročajo ameriški mediji.

Biden je v sporočilu za javnost po napadu sporočil, da so na severovzhodu Jordanije blizu meje s Sirijo umrli trije vojaki, več pa jih je bilo ranjenih. Dodal je, da še vedno zbirajo informacije o napadu, vendar pa vedo, da so ga izvedle radikalne militantne skupine, povezane z Iranom, ki delujejo v Siriji in Iraku.

Centralno poveljstvo ameriške vojske je potrdilo, da je bilo v napadu ranjenih najmanj 34 vojakov, vendar je mogoče pričakovati, da bo njihovo število še naraslo. "Naj nihče ne dvomi, da bomo odgovorne kaznovali - ob času in na način, ki ga bomo sami določili," je sporočil Biden.

Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell je Bidna pozval, naj "povzroči resno in uničujočo škodo teroristom in njihovim iranskim sponzorjem, ki se ponašajo z ameriško krvjo kot znamenjem časti," poroča ameriški medij Axios.

Republikanski senator Lindsey Graham je pozval k napadom na tarče znotraj Irana, njegov strankarski kolega Tom Cotton pa je dejal, da je edini možen odgovor na te napade "uničujoče vojaško maščevanje proti terorističnim silam v Iranu in drugod po Bližnjem vzhodu".

Jordanija je v odzivu zatrdila, da se ni zgodil na njenem ozemlju, temveč na ozemlju Sirije. Iran pa je zanikal kakršno koli vpletenost ter obtožbe ZDA in Velike Britanije, da podpira militantne skupine, ki so izvedle napad.

"Uporniške skupine v regiji se odzivajo na vojne zločine in genocid sionističnega režima, ki pobija otroke. Ne sprejemajo ukazov iz Irana. Te skupine se odločajo in delujejo na podlagi lastnih načel ter interesov svojih ljudi."

Naser Kanaani,
tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva

"Te trditve so izrečene z določenimi političnimi cilji, da bi obrnili realno situacijo v regiji," je po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanaani.

Odgovornost za napad je sicer prevzela ena od oboroženih milic, ki v regiji delujejo v okviru združenja militantnih skupin, imenovanega Islamski upor, poročajo tuje tiskovne agencije. Prevzeli so odgovornost za napade na tri ameriške vojaške baze, vključno z eno na meji med Jordanijo in Sirijo.

"Uporniške skupine v regiji se odzivajo na vojne zločine in genocid sionističnega režima, ki pobija otroke. Ne sprejemajo ukazov iz Irana. Te skupine se odločajo in delujejo na podlagi lastnih načel ter interesov svojih ljudi," je ob tem še dejal Kanaani, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Ameriška vojska medtem trdi, da je njen cilj preprečevanje širjenja konflikta na Bližnjem vzhodu. "Ne želimo iti po poti večjega zaostrovanja, ki bi pripeljalo do širšega konflikta v regiji," je v nedeljo dejal načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Charles Brown.

Odkar je 7. oktobra izbruhnila vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, so ZDA izvedle več napadov na različne oborožene skupine, povezane z Iranom, ki napadajo njihove sile, prisotne na Bližnjem vzhodu. Znotraj Irana sicer doslej napadov še ni bilo.

pTOK5z3URLQ

J1jeyM0FSxM

ZGKy4GfgfGo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.